Cesty, co odněkud někam jdou
Foto: autorka

Cesty, co odněkud někam jdou

10. 5. 2021

Při cestě autem jsem se zaposlouchala do melodické písně Krajina oblých kopců od skupiny Plavci. (https://www.youtube.com/watch?v=WEM3XTFNWcw) "Jsou dálnice jsou cesty, co odněkud někam jdou, jsou silnice jsou stezky, nastup a vyjeď svou. Dálka je oponou z patníků, dálka je oponou." A nápad byl na světě. 

V databázi íčkařské knihovny se najde mnoho článků, které se textem a fotografiemi věnují konkrétním předmětům: stromům,  jarnímu kvítí, ptákům, ... Patří mezi ně i cesty. Rovné, křivolaké, do kopce, z kopce, v lese, mezi poli, ve městech. O cestách v jejich několikeré podobě se píše, zpívá, vypráví. Cesty i cestičky se kreslí, malují, fotí. Co člověk, to jiný náhled, jiný názor, jiné vnímání. Já se rozhodla jít cestou psaného příspěvku a připojit i vlastní fotografie. Na trase psaní jsem zavzpomínala na K. V. Raise a na jeho básničku Cestička k domovu, kterou jsem se před mnoha a  mnoha lety učila nazpaměť. Od té doby jsem na své životní cestě ušla a ujela nespočet kilometrů včetně různých odboček na cesty za poznáním, vzděláním, prací, rodinou...

Moje nejoblíbenější cesta, ke které vzhlížím s obdibem a s úctou, je Via Appia - najdůležitějsí silnice římské říše; název dostala po cenzorovi jménem Appius Claudius Ceacus; byla dlouhá 195 km a zbytky jsou zachovalé do současnosti. Když jsem se poprvé postavila na oblé kameny, zaplavil mě pocit úžasu nad zručností a kvalitou dělníků, kteří si určitě nepomysleli, že jejich dílo na mnoha místech překoná více než dva tisíce let. 

Možná nejznámější rčení je to, které tvrdí, že Všechny cesty vedou do Říma. Původ této myšlenky je pravděpodobně ve faktu, že Římané vybudovali tak rozsáhlou síť silnic, že jimi byla protkána nejen oblast města, ale i ohromné území k němu tehdy náležející. Jenže my víme, že tímto rčením nejsou myšleny jen cesty, po kterých se chodí a jezdí, ale jak se dočteme v různých pojednáních, je to také zrod mnoha základních a západních civilizací.

Ale posuňme se do současnosti a připomeňme si alespoň zlomek literární, hudební nebo filmové činnosti motivované slovem CESTA

Na silnici do Prášil, Šly panenky silnicí, Cesta do Ameriky - film, Cesta kolem světa za 80 dní, Zlatá cesta - středověká východo - západní obchodní cesta z Norimberka do Prahy, Cesta K. J. Erbena - turisticky značená trasa v Podkrkonoší, Honzíkova cesta, Křížová cesta,...

A co si přát? Ať cesta každého z nás má co nejméně překážek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%