Jak to naplánovat, do hotelu nebo do soukromí? All inclusive nebo nic? Letos je nutné dovolenou dobře promyslet
FOTO: Ingimage

Jak to naplánovat, do hotelu nebo do soukromí? All inclusive nebo nic? Letos je nutné dovolenou dobře promyslet

8. 5. 2021

Cestovní kanceláře hlásí zvýšený zájem o prodej zájezdů do zahraničí. S tím, jak stoupá proočkovanost, přibývá lidí, kteří mají chuť vyrazit k moři. Někteří jsou přesto nejistí, mají obavy. Tady je několik zásad, které mohou cestování v době pandemie výrazně zpříjemnit.

Místo velkého hotelového komplexu apartmán.
Velké hotely sice s vysokou pravděpodobností budou dodržovat veškerá protiedpidemická opatření, ale právě to může dovolenou znepříjemňovat. Místo velkých švédských stolů, ze kterých si každý bere, co se mu zalíbí, může být jídlo servírováno v porcích na talířích zabalených v igelitu. Může se stát, že velké hotely určí, že se do jídelny bude vstupovat po skupinách. Komu tyto věci nevadí, může je brát jako nutnou daň za to, že se může koupat v moři. Kdo však má pocit, že k dovolené patří svoboda a možnost rozhodovat si o všem sám, měl by raději volit malý hotýlek nebo apartmán v soukromí. Pokud bude mít zaplacené snídaně či servírované večeře, předem ví, na čem je. V malých ubytovacích zařízeních nehrozí tlačenice a tudíž brutální opatření. Pokud si zvolí ubytování bez stravy, je svým pánem naprosto ve všech směrech a to se v této době může vyplatit dvojnásob. Majitelé bufetů a restaurací se na turisty těší, budou si jich letos obzvláště vážit, takže takové stravování po svém nakonec může být nejen příjemnější, ale i cenově docela snesitelné.

Raději s cestovkou než soukromě.
I pro velké dobrodruhy je v současné době vhodnější vyrazit do zahraničí prostřednictvím cestovní kanceláře. Koupit si letenku a zařídit ubytování sám je sice ekonomicky výhodnější a dělá to tak čím dál více lidí, nicméně právě v této pandemické době se může v případě potíží ukázat, že cestovní kancelář za zády je velkou pomocí. Nad pandemií svět ještě nevyhrál a nikdo neví, co se v letních měsících v nějakém místě může odehrát. Zejména pro lidi vyššího věku, s nějakými zdravotními potížemi nebo pro ty, kteří perfektně neovládají angličtinu, je v této době vhodné, pokud mají kontakt na delegáta, na centrálu cestovky, na pojišťovnu.

Komplikace budou, musí se s nimi počítat.

Je velmi málo pravděpodobné, že turista jen tak sedne do letadla a za pár hodin je u moře, jak je zvyklý z doby, kdy býval svět v pořádku. Většina zemí bude vyžadovat vyplnění elektronického dotazníku, tak jako tomu bylo v loňském roce. Po jeho vyplnění přijde turistovi kód, kterým se pak prokáže buďto už při nástupu do letadla nebo po vstupu na letiště v cílové zemi. Je to trochu otrava, tedy loni to otrava byla. Jednak systém loni vždy nefungoval, jednak kódy přicházely často až těsně před časem odletu. Navíc ne každý dovolenkář disponuje chytrým mobilem, ve kterém by kód mohl ukazovat, takže často potřeboval asistenci příbuzných a známých při vytištění kódu. Jenže ten přišel tak pozdě, že už ho nebylo vytisknout kde. Takže odjezd na dovolenou loni provázely zmatky, nervozita. Toho se s nejvyšší pravděpodobností nezbavíme. Nikdo neví, jak budou fungovat takzvané covid pasy, formuláře, kódy. Nicméně, výhodou nepochybně je, že spousta lidí je proočkována. Takže právě pro vyšší věkovou kategorii může být letošní dovolená příjemnější než pro mladé, kteří budou muset podstupovat testování.

Smlouvy je třeba číst pečlivě.
Většina cestovních kanceláří reagovala na pandemickou situaci tím, že ve snaze nalákat klienty, nabízí různé formy pojištění týkající se covidu a možnost operativně rušit či přesouvat termíny dovolených v případě zhoršení epidemie. Je třeba si při výběru dovolené velmi dobře pohlídat právě všechny doplňkové materiály, které cestovní kanceláře posílají, vše si pečlivě pročíst, případně se poradit. Zeptat se a dát najevo, že člověk něčemu nerozumí, není ostuda. Naopak, je to projev toho, že jde o člověka chytrého, který se nenechá napálit.

Evropa je jistota.
Je vysoce pravděpodobné, že v zemích jako je Řecko, Španělsko, Itálie či Chorvatsko, bude pandemie pod větší kontrolou, než v exotických destinacích. Vycestovat s cestovní kanceláří na řecký ostrov je v této době rozhodně větší jistota, než se vydat do nějaké africké země, jejíž představitelé tvrdí, že tam covid není, protože ho zahnali rituálními tanci.

Pokud se člověk rozhodne, že všechny tyto drobné komplikace jsou bezvýznamné ve srovnání s tím krásným pocitem, kdy se ponoří do moře, má vyhráno. Pak už si stačí jen vybrat to správné místo, tu správnou cestovku, nenechat se otrávit vyplňováním formulářů a pokud je navíc turista už i očkován, brát letošní léto jako příležitost konečně výhody plynoucí z očkování využít. Nakonec se totiž může ukázat, že letošní léto ve Středomoří bude patřit očkovaných turistům středního a vyššího věku, kteří netouží po dobrodružství a exotice, ale konečně si chtějí pořádně vyhřát kosti.

cestování dovolená
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%