Jaro, čas pěvců
Lejsek černohlavý. FOTO: Elena Valeriánová

Jaro, čas pěvců

11. 5. 2021

U sousedů mají v koutě zahrady starou letitou třešeň. Strom je pokroucený, rozvětvený, nádherný, vždy přemýšlím, jak mohl kmen takhle narůst.

Pod třešní sedává v podvečer, už pár dní v tomto čase, soused a z celého hrdla pěje staré odrhovačky a dokonce i operní árie. No což, je jaro – čas pěvců.

Cože, vy mi nevěříte? A dobře děláte. Třešeň v zahradě sousedi opravdu mají, ale soused pod ní nesedává. Je již pár let po smrti, a jestli pěje písně, tak jsou to písně z andělského kůru. Byl to moc šikovný a ochotný klempíř, nevím, jestli uměl zpívat, ale zato jeho ruce mu měli pozlatit. A to mi věřte!

Jaro, čas pěvců patří úplně jiným písničkářům. Ozývají se ze všech stran a melodie se mísí v krásný ptačí koncert. Nejvíce vyzpěvují po ránu, v tichu nadcházejícího dne je slyšet nejdříve nesmělé písknutí z keřů nebo z koruny stromů. K tomu prvnímu, tak trochu nesmělému, se přidá kos, zvonivým hláskem mu sekunduje červenka a drozd, ten začne zpívat z plných plic. Avšak všechny je překřičí střízlík. Hrdélka desítek ptáků rozezvučí den svými písničkami. Budníčci, sýkorky, lejsci, naříkavě se přidá krutihlav a melancholicky se ozývá žluna šedá…

A já poslouchám, zklidňuji mysl a lovím nějaký ten záběr objektivem svého fotoaparátu. Letošní studený duben přeje pozorování ptáků. Větve stromů a keřů jsou obnažené bez listí, a tak mohu jen žasnout, co všechno se tady u nás najde. Nikdy dříve jsem neviděla lejsky, budníčky … Někdy se ptáček jen mihne a já nestačím ani pořádně zaostřit.  

Večer, když utichá den, může ptačí koncert začít nanovo, ale je takový zklidňující, tiší se až do šepotu. Jen  tu a tam se ozve ostřejší tón a nebo kukání kukačky, která se k nám právě vrátila.

Hlasy ptáků vám, bohužel, přiblížit nedokážu, ale ukáži vám alespoň mé foto úlovky. Pojďte se mnou na další lovy beze zbraní.

příroda ptactvo
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%