Silueta dělá správné oblečení
FOTO: Pexels

Silueta dělá správné oblečení

10. 5. 2021

Čím to je, že některá žena vypadá dobře, i když za oblečení nevyhazuje hromady peněz, zatímco jiná nakupuje další a další šaty a pořád to není ono?

Problém je v tom, že mnohé z nás se při volbě oblečení neřídí tím, jakou oblečení vytvoří siluetu. Při nákupech si více všímáme barev, ozdob a vzorů, než tvaru.

Právě ve vyšším věku je však silueta to nejdůležitější. Co to vlastně je? Celkový tvar a dojem, které oblečení na naší postavě vytvoří. Však to všichni známe: některý kabát vykouzlí z malé silné ženy neforemnou kouli, jiný ji jako zázrakem zeštíhlí a opticky prodlouží. A právě tím bychom se měli řídit, ať už jde o mladou slečnu nebo starší dámu, ale i o muže každého věku. Shodují se na tom módní návrháři a všichni lidé, kteří módě rozumějí.

Ach, ta konfekce!

O nutnosti všímat si siluety mluví například Jakub Polanka, jeden z nejúspěšnějších českých módních návrhářů, který se prosadil v Paříži a o jeho úspěchu svědčí kupříkladu prestižní ocenění Huberta de Givenchyho či cena Kontakt Award. „Mám pocit, že české ženy se snaží za něco skrývat, že mnohé neumějí být upřímné samy k sobě,“ říká. „Sice si kupují trendové šaty, zajímají se o to, jaké barvy jsou módní, ale výsledek bývá často rozpačitý. Velmi často je to tím, že se nezajímají o siluetu. Právě siluety si na lidech všímám nejdříve. Nedivte se, že mnoho lidí, kteří se točí kolem módy, nosí často černou barvu. Právě černá vytváří siluetu,“ vysvětluje.

Potíž je v tom, že mnoho lidí při výběru oblečení věnuje malou pozornost střihu. Není divu, nejsme na to zvyklí. Dříve to totiž bývalo jinak. Šilo se takzvaně na míru. Několikrát se zkoušelo, jestli šaty, sako či kalhoty opravdu sedí. Každá postava je přece jiná a často stačí detail, malý záševek a siluetu to úplně změní.

To vše se změnilo s rozmachem konfekčního oblečení. Výrobci se rozhodli, že každý musí splňovat určitou kolonku, tedy mít velikost od čísla 36 do 44. Kdo má větší, má prostě smůlu, výběr je menší a člověk musí být rád, že na sebe vůbec něco sehnal. Jenže tím se neřeší problém, který mnozí lidé mají. Málokdo má takzvaně konfekční velikost, ať už malou či větší. Někdo má delší nohy, jiný kratší. Někdo má větší břicho, širší či užší ramena. No, však víme, jak je těžké přijít do obchodu a vybrat v konfekci něco, co nám přesně sedí.

„Také se mně líbí spousta oblečení, ale střihově mi nesednou, nevypadám v nich dobře,“ říká Jakub Polanka. „Nemám v nich dobrý pocit, tak je nenosím. Tím by se lidé měli řídit. Měli bychom být k sobě upřímní, přemýšlet, jak se v oblečení cítíme a zda, když se v něm vidíme, máme pocit, že nám opravdu sluší,“ vysvětluje.

Musí to hlavně sedět

Nechat si šít oblečení na míru si může dovolit málokdo. Nezbývá tedy nic jiného, než se naučit všímat si u konfekčního oblečení, jakou siluetu vytváří. Kdo se to naučí, má vyhráno. Jeden kvalitní kabát skvělého střihu mu vydrží pár let a vůbec nevadí, když dotyčný mezitím přibral nebo zhubnul nějaké to kilo. Když je kabát dobře střižený a vytváří siluetu, cítí se v něm v drtivé většině jeho majitel dobře a vůbec nemá chuť shánět příští sezónu nějaký jiný, lepší, takzvaně trendovější. Ale když se na sebe podívá náhodou do výlohy nebo do zrcadla v obchodě a řekne si: Jejda, já jsem tlustý! Nebo: Takhle malá že jsem? Nebo: Vypadám jako skříň a podobně, je jasné, že okamžitě začne pátrat po kabátu jiném, novém. A celé to martýrium začíná znovu. Podle čeho tedy poznáme, zda oblečení umí vytvořit siluetu? Zkusíme si dát příklad na základním kousku šatníku, jakým je právě kabát.

* Připadáme si v něm souměrní? Pak je to ten pravý. Když si zkoušíme kabát, nesmíme mít pocit, že jsem v něm silnější, hubenější, větší či menší, než ve skutečnosti jsme. Neměli bychom mít pocit, že v něm je nějaká partie našeho těla výraznější. Často ve snaze se zeštíhlit či působit vyšší, vybíráme kabát, který je záměrně větší nebo delší, ale to je špatně. Takový siluetu nevytvoří. Ženská silueta je zkrátka to, že v kabátě žena vypadá jako žena.
* Nepřeceňujme detaily. K siluetě se dobereme také tím, že si nebudeme v první řadě všímat ozdob, knoflíků, vzorků, zkrátka detailů. Koupit si kabát proto, že je ze zajímavé látky a má neobvykle řešené kapsy s výraznými knoflíky, které nás upoutaly, není úplně ideální cesta, pokud se má jednat o kabát, který nás má provázet více let. Pod vlivem okouzlení detaily si často nevšimneme toho, jak působí na naší postavě jako celek – tedy jakou tvoří siluetu.
* Barva je důležitá, ale tvar je důležitější. Koupit si kabát proto, že má nádherně modrou či červenou barvu, je sice fajn, ale jen za předpokladu, že nám skvěle sedí. Jestliže nám naopak lépe sedí kabát šedivý či zelený, ale šedivou či zelenou barvu nemáme rádi, je čas zvážit, zda nechuť k barvám nepřehodnotit. Fascinace modrou či červenou nás příští rok může přejít a v tu chvíli získáme pocit, že ten kabát je naprosto nemožný, že v něm vypadáme divně, menší, tlustší, no prostě se v něm najednou přestaneme líbit. Naopak se může stát, že v kabátě šedém, původně odsouzeném jako nudný, se i po třech letech budeme cítit dobře, protože pokaždé, když se v něm uvidíme v zrcadle v nějakém obchodě, napadne nás: No, vůbec to s mou postavou není špatné, vůbec nejsem tlustá, malá a podobně. Je to zkrátka tím, že tenhle kabát tvoří siluetu.

Takže, až příště budeme nějaké oblečení vybírat, nenechme se zastrašit tím, že se nevejdeme do konfekčních škatulek. Pátrejme, zkoušejme a nenechme se zmást různými nástrahami, jako jsou barvičky, vzorečky, knoflíčky, potisky. Protože už víme, že to, co hledáme, je perfektní tvar.

Inspirace pro ženy móda
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.