Nový lék na covid-19 je ve třetí fázi testování. Molnupiravir se k lidem může dostat už na podzim
Ilustrační foto: ingimage.com

Nový lék na covid-19 je ve třetí fázi testování. Molnupiravir se k lidem může dostat už na podzim

12. 5. 2021

Do třetí fáze testování se dostává slibný lék na koronavirus – molnupiravir. Lék vyvíjený společnostmi MSD a Ridgeback Therapeutic prokázal dostatečnou účinnost ve druhé fázi testování u ambulantně léčených pacientů s mírným a středním průběhem nemoci.

U pacientů, kteří leželi kvůli covidu-19 v nemocnici, přípravek neprokázal dostatečnou účinnost a studie pro tuto skupinu již nebude pokračovat. Výsledky třetí fáze studie by měly být známé na přelomu září a října.

„Postup výzkumu našeho antivirotika molnupiraviru je slibný. Data, která jsme získali z druhé fáze studie určující správné dávkování potvrzují účinek léku a slouží jako důkaz antivirotického potenciálu přípravku,“ říká Radka Lang, ředitelka komunikace MSD Czech Republic. Molnupiravir brání množení viru v těle pacienta, tak aby nedošlo k těžkému průběhu onemocnění covid-19.

Experimentální antivirotikum molnupiravir dostávají pacienti v rámci randomizované, kontrolované a dvojitě zaslepené studie MOVe-OUT, která hodnotí účinnost a bezpečnost přípravku. Ve druhé fázi studie lék dostávalo 302 pacientů dvakrát denně po dobu 5 dnů v dávkách 200 mg, 400 mg a 800 mg, jedné skupině výzkumníci podávali placebo. Nejlepší účinnosti tento orálně podávaný přípravek dosahoval při dávkování 800 mg dvakrát denně.

„Na základě dosavadních výsledků druhé fáze tak můžeme postoupit do fáze třetí, která bude dále zkoumat účinky u ambulantně léčených pacientů. Využijeme širokou síť našich partnerských zdravotnických zařízení, díky které bude vzorek pacientů skutečně globální,“ doplňuje Radka Lang. Pokud i třetí fáze testování přinese příznivé výsledky, MSD podle ní může požádat o povolení k nouzovému použití u americké agentury FDA nejspíše ve druhé polovině roku 2021.

Molnupiravir je experimentální, orálně podávaný antivirotický lék na bázi ribonukleosidového analogu, který zabraňuje množení RNA virů. Mezi ně patří i SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19.

 

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.