Uhelná
Foto: autorka

Uhelná

16. 5. 2021

Nedávnou slunnou neděli jsme využil k bicyklové cestě na sever od bydliště. Zkuste trochu hledat, kam jsem se to na kole vydal. Je to pidivesnička u hranic Uhelná s 33 obyvateli (toho jména jsou v ČR dvě). Bez školy, obchodu, hospody. Mě zaujala jejich kaple. Vznikla roku 1861 a měla to být úschovna hasičské stříkačky. Pak se to místním nějak vymklo, kdosi tam zabudoval oltář, tak k tomu dali zvoničku atd., až roku 1867 vznikla kaple Panny Marie Pomocné.

Kaple pochopitelně přečkala nacisty a málem zahynula za komunistů. Ale přežila, takže ji v 90. letech vedení města Hrádek prodalo podnikateli (??), který ji nechal chátrat, jak se to přihodilo stovkám podobných objektů v celé ČR. Která politická strana tehdy odprodej prosadila, to tu nebudu psát, protože to je vlastně už docela promlčený. Před pár lety kapličku odkoupilo město zpátky a nechalo ji zrekonstruovat. Za pomoci EU, jinak by se to nestalo. K čemu slouží dnes, to nevím, ale hezká je, že?  

Z Uhelné jedu k polským hranicím. Já vím, že polská hranice i Uhelná a Hrádek jsou taky ve Slezsku, ale tam jsem nebyl. Hledejte. Přijel jsem do Oldřichova na Hranicích, to je oficiální název obce. Tam mě zaujala kruhová křižovatka, v jejímž středu je pohraniční patník. Takže když jedete křižovatkou, dostanete se na několik vteřin do Polska. Hned jsem si to na kole vyzkoušel, ale popravdě jsem nestačil ani vytáhnout občanku.

Tak jsem jel dál, do nedalekého Hrádku. Náměstí vylidněné, vidíte to i na fotce. Kam jen to obyvatelstvo zdrhlo? Brzy jsem proto pokračoval dál, ale hned za rohem prodávali výbornou vanilkovou zmrzlinu. Osvěžen jsem pokračoval a v obci Bílý Kostel jsem vám vyfotil… bílý kostel. Minul jsem místní muzeum másla (bylo na ně nějak velké teplo) a pokračoval po krásné cyklostezce, dovezené snad z Rakouska, avšak měřící bohužel jen 1,5 kilometru, takže jsem ji v tom fofru ani nestačil vyfotit.

Dorazil jsem do Chrastavy, tam na náměstí v bistru další zmrzlina. Výborná, snad je to vidět na snímku. Co je zajímavé, tento podnik neprovozuje podnikatel, ale Jednota bratrská. To je ta, kde působil Komenský. Jednota má 29 sborů hlavně v severních a východních Čechách a na Moravě. Jak to v církvích bývá, pomáhají tu lidem, kteří pomoc potřebují. Dětem, matkám malých dětí, seniorům. Část nákladů kryje sbor právě příjmem z prodeje občerstvení.  

Pokračoval jsem do Liberce, ale třetí zmrzlinu jsem nestihl, protože už byl večer. Tak jsem to vzal přes kopec domů a začal psát tenhle článek. Kam jste letos vyrazili vy?

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.