Izrael a Palestina
FOTO: Jarmila KOmberec Jakubcová

Izrael a Palestina

17. 5. 2021

O Státu Izrael jsem napsala hodně článků, které lze nalézet na mém profilu. Ale v žádném jsem se nezabývala vztahy mezi Židy a Palestinci. Protože v současné době opět došlo k násilí ze strany palestinského hnutí Hamás, rozhodla jsem se sdělit několik postřehů z těchto cest.

Do Izraele jsem létala jednou či dvakrát ročně do doby, než koronavirus uzavřel hranice. Zažila jsem tam několik střetů radikálních Palestinců, a to hlavně v pátek. Tehdy Arabové muslimského vyznání slaví svátek a mešity jsou plné věřících. Různí kazatelé /ímáni/ svými plamennými kázáními vybudí vášně a muslimové pak v ulicích hlavně východního Jeruzaléma vykřikují různá protižidovská hesla a házejí kameny na policisty.

Několikrát jsem navštívila i Chrámovou horu, kde se také nachází mešita Al Áxsa. Tam většinou dochází ke střetům mezi Araby a ortodoxními Židy. Chrámovou horu od roku 1967 mají ve své správě Jordánci a Židé se zde nesmějí modlit. K tomu jim slouží Západní zeď neboli Zeď nářků. Abych byla objektivní, střety zde vyvolávají i tzv. ultraortodoxní Židé. 

Letošní eskalace napětí mezi Araby a Židy vznikla během začátku muslimského svátku ramadán, kdy izraelská policie uzavřela prostor u Damašské brány v Jeruzalémě. Zde se většinou po setmění scházejí věřící muslimové. To se stalo záminkou k potyčkám mezi policií a muslimy.  V současné době nejen, že jsou obyvatelé Izraele ostřelováni raketami z pásma Gazy, ale dochází k násilí ze strany arabských spoluobčanů a lynčování či rabování.  

Na Blízkém Východě je Stát Izrael státem s nejvyspělejšími technologiemi a zdravotnictvím. Občané Izraele jsou si rovni ve svých právech a arabština a stejně tak hebrejština jsou na úřadech uznávanými jazyky. Jedná se o sekulární a demokratický státní útvar. Co se týče staveb postavených na tzv. palestinských územích - tyto pozemky byly vždy řádně vykoupeny od Palestinců, Což se občas záměrně neuvádí. EU velmi štědře sponzorovala a stále dotuje Palestince s tím, že se mylně domnívá, že finance budou použity na výstavbu škol, nemocnic a další potřebné infrastruktury. Zatímco Palestinci je využívají k nákupu a výrobě zbraní.  

Na závěr bych chtěla připomenout, že i křesťané jsou pokračovatelé židovského dědictví. Tři čtvrtě "křesťanské" Bible /Starý zákon/ vyprávějí příběh Boha a jeho smlouvy s lidmi Izraele. Jak Ježíš, tak apoštol Pavel byli věřící Židé. Jen na rozdíl od svých souvěrců přesvědčení, že v Ježíši přišel zaslíbený Mesiáš čili Kristus.

Jsem velmi mile překvapena objektivním zpravodajství ČT z dění v Izraeli. Redaktor David Borek má moje poděkování. 

Věřím, že po koronavirové krizi opět na podzim navštívím Izrael a budu s přáteli oslavovat svátek Sukot. Snad se situace uklidní a v Izraeli opět  zavládne mír. 

Shalom.

 

cestování Můj příběh Židé
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%