Menhiry - ano či ne?
Foto: Marcela Pivcová

Menhiry - ano či ne?

20. 5. 2021

V neděli jsme se s mou sestrou Marcelou vydaly na krátkou procházku v místě jejího bydliště na rozhraní Bohnic a Troji. Půjdete tedy teď kousek s námi?

Místo, kam vás chceme zavést, leží jižně od kraje bohnického sídliště na kopci nad Prahou (poměrně blízko je i horní vchod do botanické zahrady). Nejlépe se k němu dostanete od Polikliniky Mazurská, konečné stanice autobusu 144. Když projdete podél dlouhého paneláku v Krynické ulici, tak boční uličkou Na Farkách dojdete velmi záhy na kraj lesíka, kde se před vámi rozprostírá velká louka a na ní stojí Tři bohyně.

Pro ty, kteří nevědí, o jakou zvláštnost se jedná, jen krátce uvedu, že jsou to tři velké, do země zasazené opracované kameny, jakési novodobé menhiry. Ty našel a sem umístil Marko Pogačnik, údajně autor slovinského státního znaku a vlajky, opracoval a vytesanými kosmogramy je opatřil jeho mladší kolega Ján Tajboš. Bohyně zde stojí od srpna 2008. Vztyčení kamenů prý není spojeno s žádnou konkrétní symbolikou, avšak s místem plně harmonizuje. Navíc, když stojíte u nejnižšího kamene, zbylé dva údajně ukazují směr východu Slunce při zimním či letním slunovratu.

Každý návštěvník si k Bohyním může připojit symboliku podle svého, dotýkat se jich, požádat o splnění přání či podporu a nebo jen chvíli vnímat jejich energetickou blízkost.

O několik metrů dále jsme objevily v trávě ještě obdobný, ležící kámen se dvěma znameními. A na nejbližším stromě čekal na sběratele omalovaný kamínek. Nechaly jsme ho tam pro někoho jiného. Vím jen, že měl PSČ 128 00, ačkoliv tato část Prahy 8 je 181 00. Určitě někde najde uplatnění.

Více informací o trojských "menhirech" najdete na internetových stránkách. A pokud snad o této zajímavosti už zde někdo psal a já si to nezapamatovala, omlouvám se.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...