Co číst? Tipy na nové knihy a audioknihy
FOTO: Ingimage

Co číst? Tipy na nové knihy a audioknihy

6. 6. 2021

Tipy na výlety, povídání se známými zpěváky a zpěvačkami, životopis vévody s Edinburgu, ale i detektivka či kuchařka. To jsou naše červnové tipy na nové knihy. Anebo si můžete vybrat audioknihy k poslechu namluvené předními českými herci.

Výlety nejen s dětmi

Knížka se stovkami stručně popsaných výletních tipů, příběhů, zajímavostí a cestovatelských superšpeků bude skvělým pomocníkem na vašich cestách, až budete chtít prozkoumat nejrůznější zákoutí naší republiky, ať už s partou přátel, s dětmi nebo třeba sami.

Kromě osvědčených cílů, jako jsou hrady, zámky, aquaparky nebo muzea v ní najdete i spousty skvělých a hlavně dosud neobjevených míst, kde se často budete toulat sami. Zkrátka ideální příručka pro ty, kteří tráví rádi volný čas venku, rádi se dozví něco nového a chtějí, aby děti trávily volný čas smysluplně. Výletní tipy doplňují přehledné piktogramy, weby, mapky a rejstříky, s nimiž bude vaše cestování ještě snadnější než dřív.

Vylety_nejen_s_detmi1_.jpg

 

Alena Zárybnická: Alpami na kole

Populární televizní meteoroložka Alena Zárybnická vás touto knihou možná překvapí. Kromě předpovídání počasí totiž chodí moc ráda po horách a s nadšením také jezdí na kole. A právě na něm podnikla mnoho výletů po Alpách. Zaznamenala nejen inspirativní trasy, ale podává i doplňující informace o lokálních zajímavostech, místních tradicích či jídle. Vše navíc doprovázejí úchvatné fotografie.

7317_alpami-na-kole.jpg

 

Vladimír Mertlík: Nevšední rozhovory v Café Signál

Před šesti roky začalo Signál Rádio vysílat formát intimních rozhovorů s osobnostmi české pop&rock scény, kultury, umění, vědy a společnosti v pořadu Café Signál. Odstup let ukázal, že díky blízkému přátelství autora se zpovídanými hosty vznikl cyklus zpovědí, které obsahem výrazně překonaly hranice publicistiky, snesou měřítko času a jsou významnou stopou v historii české popmusic i životopisech interpretů.

Kniha má i časosběrný rozměr tam, kde autor připojuje „P.S.“ – aktuální dodatek – v němž konfrontuje někdejší plány zpovídaných s realitou. Bohužel v některých případech takové setkání již nebylo možné...

rozhovory.png

 

Ingrid Sewardová: Princ Philip, jak ho neznáte

Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu se narodil na Korfu 10. června 1921 jako řecký a dánský princ, ale už roku 1922 musela rodina Řecko opustit. Od roku 1947 je jeho jméno spjaté s britskou panovnickou rodinou. Své ženě, královně Alžbětě, projevoval vždy neochvějnou loajalitu. Oba se museli vzdát mnoha věcí, aby monarchii podpořili, a prince Philipa mrzelo, že mladší generace neprojevuje stejný smysl pro povinnost, jímž se vždy řídil on sám. Povinnost pro něj byla středo­bodem všeho. Není to otázka volby. Je to jedna z životních daností. Vždy zastával názor, že pokud člověk dodržuje pravidla, je život mnohem jedno­dušší.

Těmito slovy charakterizuje prince autorka, která se ve svých knihách dlouhodobě věnuje britské královské rodině. V biografii shrnuje základní milníky Philipova života, uvádí celou řadu dosud málo známých detailů a s nadhledem a pochopením vykres­luje tuto výraznou osobnost britské i světové politické a společenské scény.

33.jpg

 

Každý z nás byl hrdinou

Před pětasedmdesáti lety byl Ray Lambert, tehdy třiadvacetiletý armádní medik, v první vlně při vylodění na pláži Omaha v Normandii. Jako téměř stoletý nám předložil jedny z nejpozoruhodnějších pamětí současnosti, neuvěřitelné vzpomínky na jeho roli vojenského zdravotníka za druhé světové války, jenž riskoval vlastní život, aby zachránil hrdiny Dne D.

Každý z nás byl hrdinou je nezapomenutelný příběh nejen o tom, co se dělo během těch ohromujících a zoufalých hodin na pláži Omaha, ale také o odvaze a udatnosti, které těmto událostem předcházely během druhé světové války – od pouští severní Afriky přes zrádné horské průsmyky na Sicílii až po největší vojenské vítězství, jaké svět kdy poznal.

Kazdy_z_nas_byl_hrdinou.jpg

 

Sue Monk Kidd: Kniha tužeb

Ana se narodí v Galileji v dobách, kdy se na ženy pohlíží jako na majetek a dívky opouští své otce, jen když se vdávají... Ana netouží po ničem jiném než mít nad svým osudem kontrolu. Umí číst a psát, a navzdory matčiným obavám se chce dělit o své myšlenky a najít svůj hlas. Hlas, který by mluvil za všechny tiché ženy. Ana propadá zoufalství, protože je přislíbená staršímu vdovci. V Nazaretu ale potká charismatického mladého tesaře, který v ní probouzí nepoznané touhy a díky němuž se před ní otevírá nová budoucnost...

Tohle však není obyčejný milostný příběh. Cesta, na niž se Ana vydá, jí přinese radost i neštěstí, ale také ji obohatí o nečekaná přátelství. Kniha tužeb je mimořádný příběh o snech a touhách a o síle ženy změnit svět.

cf1cdbc1-2596-f95b-ce15-032d94a948bc.jpeg

 

SLUNEČNÁ KUCHAŘKA

Nad statkem Popelkových se ukázalo slunce a hospodyně Běta už staví v kuchyni hrnce a kastrůlky na sporák. Brzy začíná vonět sytá polévka a dozlatova upečený ovocný koláč...

V hospodě na statku Popelkových ve Slunečné se vždy dobře vařilo a peklo. Hospodyně Běta, bylinkářka s léčitelskými schopnostmi a především vynikající kuchařka, připravuje jídla jen z vybraných surovin. Zeleninou a ovocem v biokvalitě ji zásobuje farmářka Kratinová a plody okolního lesa dodají pak pokrmům správný říz. Na statku také vyrábějí kozí sýry, které jsou zdravé a mají delikátní chuť, a proto jsou vyhledávané i za hranicí kraje... Podle 70 nejchutnějších receptů tradiční české kuchyně, které si oblíbili jak štamgasti, tak hosté penzionu, si připravíte skutečnou českou hostinu.

1ab07d01-5917-af35-680b-b9c0256633b1.jpeg

 

Andrew Mayne: Dívka pod hladinou

Sloan McPhersonová je ve vodě jako doma. Její otec je lovec pokladů a ona sama se potápí od dětství. Jednoho dne se však ocitne nejen v roli svědkyně, ale zejména podezřelé...

Zrovna když je ve vodě, někdo do kanálu hodí zavražděnou mladou dívku, kterou kdysi znala. Kolegové od policie teď sledují každý její krok – a vrah rovněž... Stopy vedou k drogovému kartelu, kterému právě zmizelo půl miliardy dolarů a také dokumenty, usvědčující zkorumpované soudce a politiky. A tyhle peníze a důkazy chce získat každý: kartel, policie i federální bezpečnostní složky…

index.jpg

 

 

Doporučené audioknihy

Francis Scott Fitzgerald: Velký Gatsby
Příběh velké lásky, oslnivého společenského vzestupu i tragické deziluze. V hlavní roli Ondřej Brousek, Ondřej Rychlý a Magdaléna Borová. 2CD 329 Kč. Více info zde.

SS024157-CZ.jpg

 

Alan Marshall: Už zase skáču přes kaluže

Příběh Alana, statečného chlapce stiženého dětskou obrnou, se stal světovým bestsellerem brzy po svém vydání v roce 1955. Účinkují: Viktor Kuzník, Jan Vlasák, Vasil Fridrich, David Matásek a další. CD 249 Kč. Více info zde.

SS024200-CZ.jpg

 

Václav Erben: Na dosah ruky

Další případ kapitána Exnera, tentokrát z roku 1971, kdy už mu nikdo neodpáře garsonku, mercedes kabriolet, vzdělání, inteligenci, duchaplnost, smysl pro humor a ironii nebo slabost pro ženy. v detektivním příběhu, kde se všechno podstatné odehrává v kulisách zašlé slávy jednoho starého pražského secesního domu, je sice všechno na dosah ruky, vrah však uniká až do poslední chvíle. Čte Tomáš Jirman. CDmp3 299 Kč. Více info zde.

SS024377-CZ.jpg

 

Václav Trojan: Sen noci svatojánské

Unikátní nahrávka , která vznikla při příležitosti plánované obnovené premiéry světově proslulého a mnoha cenami ověnčeného loutkového filmu Jiřího Trnky Sen noci svatojánské (1959) s živým doprovodem Symfonického orchestru a Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Jana Kučery. V roli vypravěče Petr Štěpánek. CD 299 Kč. Více info zde.

SH024201-CZ.jpg

 

David Herbert Lawrence: Milenec lady Chatterleyové

Příběh nerovné živočišné lásky v jednom z nejskandálnějších románů první poloviny 20. století. Milostný příběh mladé aristokratky Constance, která si místo svého urozeného invalidního manžela zvolí 'obyčejného hajného' dnes už žádný skandál nevyvolá; stále nás však muže oslovit a dojmout - a vzrušit - nejen mimořádnými literárními kvalitami, ale především silou vášně obou milenců i samotného autora. Čtou Petra Bučková a Jiří Dvořák. CDmp3 299 Kč. Více info zde.

SS024130-CZ.jpg

 

 

eknihy knihy
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.