Jaké aktivity jsou povoleny? Rozvolňování protiepidemických opatření přehledně
Epidemie ustupuje, konečně se rozvolňuje. Ilustrační foto: Pexels

Jaké aktivity jsou povoleny? Rozvolňování protiepidemických opatření přehledně

26. 5. 2021

Dobrá zpráva pro všechny, kteří již plánují rekreační pobyty v tuzemsku. Vláda povolila otevření hotelů a penzionů už i pro rekreační účel.

Upravena je též délka ochranné lhůty pro ty, kteří již covid prodělali – dnes tedy platí, že po covidu nejste infekční 180 dní (předtím to bylo pouhých 90 dní). Vláda také upravila délku ochranné lhůty po prodělání nemoci covid-19.  Nově vám stačí též potvrzení o aplikaci první dávky očkování proti covidu starší 22 dní (jde o dvoudávkové vakcíny).

Přehled změn v jednotlivých oblastech

Hotely, penziony a ostatní poskytovatelé ubytovacích služeb mohou přivítat první letošní turisty. Hosté se musejí při příjezdu prokázat  negativním antigenním testem ne starším než 48 hodin, očkováním či potvrzením o prodělání covidu v posledních 180 dnech. Vláda to však opatřila několika pravidly. Pokud se budou klienti chtít ubytovat na déle než týden, musejí v průběhu pobytu absolvovat další test. Hotelové restaurace se pro hosty otevřou od šesti ráno do desáté hodiny večerní, švédské stoly ale zatím povoleny nejsou.

Limit sportovců ve vnitřních sportovištích se zvyšuje z původních 10 na 30 osob a stejně tak se zvýší počet lidí ve skupině ze 2 na 12. Povinností je u vstupu předložit negativní test a při sportování je třeba mít nasazený respirátor. Používání sprch a šaten je zatím zakázané a je předpoklad, že by se situace mohla změnit zhruba v půlce června.

Zoologické i botanické zahrady otevírají i své vnitřní pavilony. Návštěvníci mohou zavítat kromě venkovní části areálu i do vnitřních pavilonů. Platit v nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních.

Po několikaměsíční pauze jsou též pro návštěvníky znovu zpřístupněny kulturní akce v uzavřených prostorách. Divadelní sály, kinosály či koncertní síně se již těší na první posluchače a diváky. Na vnitřní akci smí být najednou nejvýše 500 lidí, kapacita sálu musí být však využita jen z poloviny, diváci musejí sedět a mít nasazený respirátor. Kina a divadla můžete navštívit pod podmínkou, že máte negativní test, potvrzení o očkování nebo o prodělání nemoci. Jak již bylo řečeno, lhůta od prodělání nemoci se nově počítá do 180 dnů, kdy nejste považováni za infekčního; u očkování stačí uplynutí tří týdnů po první dávce. Kina se otevírají především jednosálová, protože multiplexy většinou vyčkají na povolení prodávat občerstvení.

Maximální možné množství diváků na kulturních a sportovních akcích je uvnitř 500, venku až 1000 diváků (ale max. poloviční kapacita hlediště).

Druhé stupně základních škol ode dneška fungují v běžném režimu po celé ČR (oproti rotačnímu systému výuky předtím). Základní umělecké školy se otevírají pro otestované. V případě, že půjde o skupiny dětí bez testů, bude se moci výuky zúčastnit max. 10 žáků. K plné teoretické výuce se vrací i střední školy.  Děti budou muset antigenní test absolvovat jednou týdně. Roušky jsou nadále povinné, podle informací hlavní hygieničky by je žáci mohli přestat nosit nejdříve po 10-14 dnech od dnešního uvolnění pravidel. U vzdělávacích akcí  - kongresů, kroužků a podobně - smí být venku 100 účastníků, uvnitř pak 50. Školy v přírodě budou moci fungovat od 31. května, podmínkou je opět předložení negativního testu všech účastníků.

Co nás čeká dále

K 31. květnu 2021 by se mohly otevřít už i venkovní bazény, jejichž kapacita by měla být omezena na 50 %; ve vnitřních prostorách budou moci návštěvníci zatím použít pouze šatny a toalety. Pohyb ve vodě nebude podmíněn nasazeným respirátorem.

Dále se předpokládá rozšíření počtu osob, které mohou spolu sportovat, na 75 uvnitř a 150 venku; pro ZOO, botanické zahrady, hrady, zámky a muzea budou povoleny skupinové prohlídky pro 10 osob (pokud mají očkování, negativní test nebo prodělali covid, bude možno provádět až 30 osob) a bude zrušen zákaz pořádání škol v přírodě. 

Až 250 osob uvnitř i venku se bude moci účastnit od 31. května i kongresů či konferencí. Na veletrzích už budou umožněny skupinové prohlídky. 

Vnitřní prostory restaurací by se mohly otevřít 14. června, pokud se nezhorší epidemická situace. Roušky při akcích pro mládež bude od příštího pondělí nutné používat jen tam, kde nelze dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Novinky jsou v červnu plánovány i v testování osob. Lidé budou mít z veřejného zdravotního pojištění hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy měsíčně. I nadále bude platit povinnost v případě pozitivního antigenního testu nechat si provést konfirmační PCR test. 

Lidé zatím většinou nemají jak prokázat, že dostali první dávku vakcíny, papírové potvrzení dostávají až po druhé. Podle Ministerstva zdravotnictví by měl být formulář potvrzení k dispozici ke stažení z webu od 1. června.

Výhled do budoucna

Při dobrém vývoji pandemické situace by restaurace, které 17. května otevřely své zahrádky, mohly začít fungovat v plném režimu od 14. června. Od stejného data by koncerty a divadla mohlo venku navštívit 2000 diváků, uvnitř pak 1000 lidí. Od začátku července by se pak mohl počet návštěvníků koncertů, divadelních a filmových představení zvýšit na 5000 lidí venku a 2000 uvnitř. 

 

 

 

 

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...