Otevírají se restaurace, bary, koupaliště i wellness zařízení
Ilustrační foto: Ingimage

Otevírají se restaurace, bary, koupaliště i wellness zařízení

31. 5. 2021

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil další rozvolnění protiepidemických opatření. Co se tedy  od dnešního dne mění?

Otevírají se i vnitřní prostory restaurací; počet hostů je omezen na počet míst k sezení, u stolu budou moci sedět nejvýše 4 hosté, pokud nebudou z jedné domácnosti.  Mezi stoly platí dvoumetrové rozestupy a ochrana úst a nosu bude mimo konzumaci povinná.

Souhrn, čím vším se lze prokázat: Testy PCR,  antigenními testy, testy z práce, čestným prohlášením, samotestem; u očkování platí již první dávka nebo obě dávky; u prodělané nemoci covid-19 se lze prokázat potvrzením od lékaře. PCR testy vždy platí 7 dní, antigenní test pak 72 hodin a odstup od první dávky očkování je minimálně tři týdny. To je stejné pro všechny služby.

Otevírají se též bary a diskotéky, herny, kasína či hudební kluby. Zde však není povolena ani živá hudba, ani tanec (což zejména na diskotékách jistě všichni ocení….. :-))  Zde je třeba prokázat se PCR testem; „Samotesty nejsou umožněny a musejí být doloženy antigenní testy a PCR testy,“ uvedl ministr Vojtěch. Nutná je ochrana dýchacích cest ideálně respirátorem, na jednoho hosta musí být prostor 15 m2 a bude nutné dodržovat rozestupy.

Souhrn, čím vším se lze prokázat: testy PCR, antigenní testy, první dávkou očkování, oběma dávkami očkování a potvrzením od lékaře o prodělané nemoci covid-19. Nelze se prokazovat testem z práce, čestným prohlášením, samotestem.

V provozu jsou nyní i bazény, koupaliště a wellness zařízení. V bazénech a na koupalištích platí limit 1 člověk na 15 m2 vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V bazénech a koupalištích je nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se při vstupu do všech výše zmíněných provozů budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Sauny, wellness zařízení a například solné jeskyně budou moci využít pouze 30 procent své běžné kapacity. I zde je povinná ochrana dýchacích cest všude kromě samotné procedury.

Souhrn, čím vším se lze prokázat: testy PCR, antigenní testy, první dávkou či oběma dávkami očkování, potvrzením od lékaře o prodělaném covidu. Prokazovat se nelze testem z práce, čestným prohlášením, samotestem.

Podle ministerstva zdravotnictví se mění i pravidla pro vnitřní sportoviště – množství sportujících má být opět omezeno na 1 osobu na 15m2. Budou se již  moci využívat i šatny. „Vstupenkou“ do zařízení bude pro vás potvrzení o očkování, prodělaném covidu či negativní text. V případě očkování bude stačit limit tři týdny po první dávce vakcíny. U vstupu do provozoven bude muset viset upozornění na protiepidemická opatření.

Cestování do zahraničí: Otevírá se nám sedm zemí

Novinkou též bude snazší cestování do některých států. Mezi ČR a Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Chorvatskem již lze cestovat po první dávce očkování bez omezení. ČR totiž oficiálně umožní otevření turistiky pro těchto sedm zemí. Přesné podmínky sdělí Ministerstvo zahraničních věcí hned, jak je s protistranami projedná. Aktuální informace pro cestování do jednotlivých destinací naleznete na stránkách MZV například zde.

Roušky budou muset mít žáci a studenti ve školách do konce školního roku

Povinnost nošení roušek a respirátorů bude do konce školního roku. Na začátku školního roku by měli být žáci otestováni metodou PCR. Vláda by ještě dnes měla upravit pravidla pro tradiční fotografování tříd, kdy si na okamžik focení žáci budou moci sejmout roušky.

 

Vzhledem k tomu, že se proti rozvolňování v restauracích ohradil ministr kultury, který bude na dnešním jednání vlády požadovat opět další změny, opatření v oblasti kultury doplníme poté, co se ministři na nich definitivně shodnou.

koronavirus restaurace
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...