Vláda schválila zvýšení důchodů o 300 korun nad rámec valorizace. Průměrná penze by v roce 2021 vzrostla na 16 159 korun
Ilustrační foto: ingimage.com

Vláda schválila zvýšení důchodů o 300 korun nad rámec valorizace. Průměrná penze by v roce 2021 vzrostla na 16 159 korun

1. 6. 2021

Důchody porostou v příštím roce o víc, než jen zákonem stanovenou valorizaci. Nad rámec pravidelného navyšování dostanou senioři 300 Kč.

„Každoročně jsem navyšovala důchody v průměru o 900 Kč. Loni jsem místo valorizace zvolila cestu jednorázového příspěvku. Důchody jsou nízké a senioři si zaslouží dostat přidáno. Proto  chci,  aby  penze  rostly  i  letos,“  říká  ministryně  práce  a  sociálních věcí Jana Maláčová. Návrh ministryně včera schválila vláda. Novelu nyní ještě musí schválit Parlament České republiky a podepsat prezident.

„Letos jsem navyšování předložila dříve, než známe finální podobu zákonné valorizace. Už teď je totiž jasné, že ekonomiku výrazně ovlivnila koronakrize, a valorizace bude nízká. Vše se zdražuje a já nechci, aby senioři nedostali, co si zaslouží, jen proto, že se jim nestihlo  přidat,“ vysvětluje ministryně.

MPSV totiž podle zákona musí předložit návrh na vyšší valorizaci  penzí  nejpozději  do  30.  září 2021.  Materiál  pak  musí schválit Poslanecká sněmovna a Senát. „Vzhledem ktomu, že na podzim končí volební období, Parlament  by  návrh  nestihl  projednat  a senioři  by nedostali  vůbec nic navíc,“ dodává Maláčová.

Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí by měly důchody v příštím roce růst o 458 Kč (o 2,9 %). Průměrný důchod by tak měl být podle předběžných čísel zhruba 15 859 Kč a měl by dosahovat 41,8 % průměrné mzdy (oproti loňskému roku zvýšení o 0,7 %). Spolu s navýšením nad rámec valorizace by pak průměrný důchod měl být okolo 16 159 Kč.

důchody peníze senioři
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.