Změny v proticovidových opatřeních, která platí od úterý 8. června 2021
FOTO: Pixabay

Změny v proticovidových opatřeních, která platí od úterý 8. června 2021

8. 6. 2021

Vláda sjednotila pravidla pro kulturu a restaurace. Od úterý se tak zvyšuje kapacita kulturních akcí na 1000 diváků uvnitř a 2000 venku. Uvolnění protiepidemických opatření se týká i bazénů, wellness provozů a saun. Ty mohou nově využívat 50 procent kapacity.

Od 1. července končí povinné testování zaměstnanců ve firmách. Školáci ve většině krajů ČR (kromě Libereckého, Jihočeského a Zlínského kraje) už mohou odložit roušky ve třídách, v ostatních společných prostorách budou nadále povinné. Ve školách nebudou povinné testy. Děti předškolního věku už roušky nosit nemusejí.

K prokázání bezinfekčnosti platí všude všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů, čestné prohlášení a samozřejmě i potvrzení o očkování. Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je potvrzení o prodělání nemoci v posledních 6 měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testováním místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana: https://ocko.uzis.cz/

Roušky nebudou muset mít lidé v práci, pokud mají v kanceláři konkrétní pracovní místo. Změna se ovšem netýká společných prostor (šatny, jídelny), a opět neplatí v epidemicky horším Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji.

Zlevní PCR testy pro samoplátce. Nově stanovilo Ministerstvo zdravotnictví maximální cenu na 614 Kč oproti původním 1310 Kč.


Opatření v kultuře

Kulturních akcí uvnitř se může nově účastnit 1000 lidí a venkovních akcí 2000 lidí.  Zatím stále platí pravidlo, že je možné naplnit pouze polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června by měla být kapacita diváků venku bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i vstupenky k stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční. Pro návštěvníky kulturních akcí stále platí nutnost mít zakryté dýchací cesty a prokázat se buď certifikátem o očkování, negativním testem, dokladem o prodělání nemoci covid-19.

Občerstvení na kulturních akcích

Na kulturních akcích je dále už možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou (s výjimkou konzumace v hledišti).

Cestování do Česka

Česko se otevírá i zahraničním hostům, a to od 21. června pro turisty z EU a Srbska; platit pro ně budou pravidla pro testování, očkování či prodělání nemoci. Lidé musejí očkování doložit národním certifikátem. Od 1. července by měly být uznávány pouze certifikáty EU, tzv.  covid pasy.

koronavirus kultura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...