Mostu Legií je 120 let
Foto: autorka

Mostu Legií je 120 let

22. 6. 2021

Nedávno jsem si na internetu všimla článku k 120. výročí otevření mostu Legií v Praze. Ráda pražské mosty fotím, takže mě napadlo připravit výběr fotografií z archivu a letošní jubileum mostu tak připomenout i čtenářům Íčka.

Pražanům sloužil po staletí k přechodu přes Vltavu jen Karlův most. Až v roce 1841 se dočkali řetězového mostu císaře Františka I. Již v roce 1898 však musel být z technických důvodů uzavřen a dočasně nahrazen dřevěnou lávkou pro pěší. Rostoucí dopravní požadavky ve městě si vyžádaly stavbu nového kamenného mostu.

V letech 1898 - 1901 byl proto na stejném místě vybudován kamenný most - dnešní most Legií. Projektanty byli architekti Antonín Balšánek, Josef Janů a Jiří Soukup. Stavbu provedla maďarská firma Gregerson a synové. Výzdobu navrhli Gustav Zoula a Vilém Amort, provedena byla Josefem Paloušem.

Most je postaven v novobarokně secesním stylu ze žulových kvádrů v národních barvách. Dlouhý je 343 m, široký 16,4 m. Spojuje vltavské břehy od Národního divadla k Vítězné ulici pod Petřínem a cestou se klene nad Střeleckým ostrovem. Mostní oblouky nad ostrovem mají kruhový tvar, nad řekou elipsovitý. Na obou stranách mostu stojí bývalé mýtné domky zdobené maskarony a městskými znaky. Zábradlí tvoří kuželková kamenná balustráda. Na Střelecký ostrov vedou po obou stranách široká ozdobná schodiště. Bronzové kandelábry zdobí plastiky znázorňující řemesla svázaná s řekou.

Most je důležitou dopravní tepnou, která spojuje Staré a Nové Město s Malou Stranou a Smíchovem. Tramvaje po něm jezdí již od jeho otevření.

Svůj původní název převzal most po svém předchůdci. Když vzniklo Československo, byl přejmenován na most Legií. Za německé okupace se jmenoval Smetanův, po válce mu byl navrácen název most Legií. Od roku 1960 se jmenoval Prvního máje, na památku první oslavy Svátku práce v Praze, konané na Střeleckém ostrově. Od roku 1989 opět jeho pojmenování připomíná české a slovenské legionáře.

Vypráví se, že podle fotografie císaře Františka Josefa I. z otevření nového mostu dne 14. června 1901, která vyšla v novinách s titulkem „Procházka po mostě“, získal císař svou přezdívku „starej Procházka“.

Ráda se po mostě procházím, pokud není zrovna příliš velký provoz. Obdivuji nejen jeho výzdobu, ale i výhledy, které nabízí. Přijměte pozvání k prohlídce pár fotek, které jsem při svých procházkách nafotila. Upozorňuji, že jsou to snímky starší, z doby předcovidové.

 

Zdroje:
JOSEF, Dušan. Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Dostupné z: https://libri.cz/databaze/mosty/heslo.php?id=782

https://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha/most-legii-postavili-v-barvach-slovanske-trikolory-petkrat-m/r~7e68c8facc8711eba7d80cc47ab5f122/

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/pred-170-lety-dostali-prazane-teprve-druhy-most-dnesni-most-legii.A111104_151352_praha-zpravy_ab

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...