Další uvolnění v protiepidemických opatřeních od 26. června. Co se mění?
FOTO: Pexels

Další uvolnění v protiepidemických opatřeních od 26. června. Co se mění?

25. 6. 2021

Vláda posunula termín plánovaného velkého rozvolnění již na tuto sobotu oproti původně plánovanému čtvrtku 1. 7. 2021. Zde je přehled hlavních změn protiepidemických opatření.

Změny se týkají maloobchodu a služeb, kdy v provozovnách může být již jedna osoba na 10 m2 a v obchodech již mohou též probíhat propagační akce. Podmínka poskytování služby v jeden okamžik jednomu zákazníkovi a povinnost evidence zákazníků se taktéž ruší.

Kapacita návštěvníků bazénů a wellness provozů bude od soboty zvýšena z 50 na 75 procent.

restauracích, klubech, diskotékách je již umožněna i živá hudební produkce, tanec je však stále zakázán. „Při tanci dochází mezi osobami k úzkému kontaktu, při kterém je vysoká pravděpodobnost šíření kapének. Tím se zvyšuje také riziko přenosu onemocnění nemoci covid-19,“ vysvětluje hlavní hygienička Pavla Svrčinová důvody, proč trvá zákaz tance.

kinech – zejména multiplexech - již bude umožněno konzumovat občerstvení i v hledišti. Nyní je sice možné si občerstvení koupit, ale v sále jíst divák nesmí.

Na kulturních akcích se zvyšuje maximální počet účastníků, a to na 5000 venku; uvnitř budou moci pořádána představení pro 2000 návštěvníků, ovšem při kapacitním omezení - kapacita hlediště bude moci být naplněna maximálně ze 75 % (místo dosavadních 50 %).

Kapacita návštěvníků se zvyšuje též v muzeích a galeriích, kde je pro jednoho návštěvníka počítáno s 10 m2. Pokud jste očkováni nebo testování, jsou pro vás prohlídky hradů, zámků a ostatních památek bez omezení.

Ve službách i na kulturních, sportovních a ostatních hromadných akcích nadále platí povinnost prokazovat bezinfekčnost, k čemuž slouží tzv. systém O-T-N. Lidé se tak před vstupem musí prokázat certifikátem o očkování, platným negativním testem, nebo potvrzením, že v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Potvrzení o všech těchto možnostech je možné stáhnout na stránce ocko.uzis.cz.

Epidemiologové stále častěji upozorňují na velká rizika importu delta (indické) mutace koronaviru do ČR. Není sice potvrzeno, že by delta mutace způsobovala vážnější průběh; není ani jasné, zda je u onemocnění delta variantou vyšší pravděpodobnost hospitalizace.  Faktem ale je, že pokud již například na britských ostrovech nakažený skončí v nemocnici, podíl těch, kteří onemocněli indickou mutací, je dvakrát vyšší než těch ostatních. Proto je potřeba stále zachovávat nutná hygienická opatření, chránit se respirátory, mýt si často ruce, používat desinfekci a vůbec být maximálně opatrný. Ještě nemáme vyhráno!

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...