Vltava mlhou oděná
FOTO: Jana Hošková

Vltava mlhou oděná

28. 6. 2021

Vltava je řekou blízkou mému srdci, i když bych vzhledem ke svým předkům měla opěvovat spíš Labe či Ohři. Jaká asi musela být ta původní, starodávná Vultava, čili divoká řeka, jak byla kdysi nazývána Kelty (zaznamenáno římským dějepiscem Tacitem na přelomu 1. a 2. století n.l.).

Po Keltech se zachovaly i další zeměpisné názvy našich řek, a sice Labe - Albh, Albis - bilá řeka a Ohře - Aga, Agara - řeka, která má rychlý tok, a dokonce i Jizery - Isara - bystrá řeka.

Představuji si Vltavu jako skutečně kdysi velmi divokou a obávanou řeku - vždyť to v běhu času není tak dávno, co po ní pluly vory a zbytkem této divoké a dnes už spoutané řeky byly Svatojánské peřeje, též už nenávratně ztracené. Taková kdysi bývala Vltava zřejmě po velké části svého toku.

Na březích Vltavy  jsem  prožívala  kdysi všechna ta pravěká dobrodružství s hrdiny krásných knih Eduarda  Štorcha, na které s nostalgií vzpomínám. Mám ty knihy dosud všechny a čekám, jestli o ně budou vnoučata vůbec stát ?

Po posledních horkých dnech, bouřkách a dešti se nyní Vltava k večeru zahalila do mlžného oparu. Vznášel se nad její hladinou a řeka vypadala rázem jinak než obvykle. Byla tak tajemná, tichá a klidná. Nikde nikdo. Nedalo mi to a seběhla jsem ze silnice k ní. Zasnila se a ocitla se málem v pravěku, ovšem kdyby mne každou chvíli nerušily konvoje aut projíždějících nade mnou.

Zvu vás k procházce podél kouzelně krásné podvečerní Vltavy ověnčené závojem z mlh a orámované skalami na protějším břehu. Přeneste se se mnou na chvíli do dávných časů, kdy nehlučela auta, a zapomeňte na neutuchající ruch měst...

Můj příběh příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...