Do třetice oranžová
Foto: autorka

Do třetice oranžová

4. 7. 2021

V naší barevné sérii se oranžová již objevila v milém příspěvku paní Pivcové Lady in Orange. A v neděli mě s opravdu krásnými fotkami předběhla paní Murasová. Moje vyznání oranžové už bylo v tu chvíli připravené ke zveřejnění a nejde zrušit. Tak buďte prosím alespoň trošku shovívaví k další záplavě fotek v tomto tónu. Já jsem se na tuto barvu snažila podívat trošku jinak a najít pár věcí,které nás obklopují a které mám ráda, a taky míst z domova i ze světa a podělit se s vámi o jejich fotografie.

Slovo oranžová pochází podle Wikipedie z francouzského orange, pomeranč, převzatého z arabštiny východního původu. Oranžová barva se používá jako varování, je národní barvou Nizozemska (podle tamnější vládnoucí dynastie, která má své počátky v nasavsko-oranžském rodu s původním sídlem ve francouzském městě Orange. V Severním Irsku se oranžovou barvou označují protestanti, v Indii je to barva hinduismu a židovští osadníci v Pásmu Gazy ji používají jako svůj symbol. V USA je oranžová barva spojována se svátkem Halloween. U nás je oranžová barvou ČSSD.  Oranžová barva je symbolem optimismu, mládí a radosti ze života. Pomáhá proti depresím a pesimismu. Vzbuzuje v lidech zvědavost a chuť do dobrodružství. 

Já jsem ve svém mládí oranžovou moc nemusela, z této části barevného spektra se mi líbíla červená a případně mi stačila žlutá. Ale s přibývajícím věkem a po prožitém traumatu mi bylo doporučeno, obklopit se doma kombinací tyrkysové a oranžové barvy. Prý to ve mně vyvolá pocit radosti, nahradí slunce a dodá energii do života. A tyrkysová bude uklidňovat. Sice jsem tomu nevěřila, ale udělala jsem to. A ony ty barvy skutečně takovou moc měly. A oranžová v mé domácnosti zůstala natrvalo. Teď už jen v doplňcích, ale povzbudit umí i tak.

Oranžová barva má svůj význam i v našem stravování. Rostlinná strava oranžové barvy je bohatým zdrojem beta-karotenu, oranžového pigmentu a dalších látek, které mají velkou antioxidační sílu. Je toho jistě ještě mnoho, co bychom o oranžové barvě mohli říci, ale to není účelem tohoto příspěvku. Tak pozor na semafor: svítí oranžová. Připravit a po zelené vzhůru na fotky.

Moje barva Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.