Delta mutace mění vládní opatření proti pandemii
FOTO: Pixabay

Delta mutace mění vládní opatření proti pandemii

6. 7. 2021

Boj s pandemií nekončí a vláda opět upravila svá nařízení. Důvodem těchto zpřísnění jsou obavy z masivnějšího rozšíření delta (původně indické) mutace.

Vláda mění pohled na lidi s pouze jednou dávkou očkování – jedna dávka už k prokázání bezinfekčnosti nebude stačit. Teprve 14 dní po aplikaci druhé dávky bude člověk považován za bezinfekčního a nemusí pak například během návštěv restaurací nebo koncertů nic řešit. Změny budou účinné od pátku 9. července.

Očkování

Nově se mění status lidí, kteří zatím absolvovali jen jednu dávku očkování. Od pátku 9. července nebude první dávka stačit k prokázání bezinfekčnosti. Toto nařízení se tedy promítne do návštěv restaurací, koncertů, služeb a dalších míst. Lidé se proto budou muset nechat testovat až do doby, kdy uběhne 14 dní po druhé dávce očkování (toto samozřejmě neplatí pro jednodávkovou vakcínu Johnson).

Zrušeno je omezení na dobu 9 měsíců, po kterou bylo kompletní očkování považováno za účinné. Zatím bude platit neomezeně, a to do té doby, než bude rozhodnuto o pravidlech přeočkování.

Cestování

Pokud se rozhodnete odjet do ciziny, je potřeba počítat se zpřísněním pravidel po příjezdu ze zahraničí, nejste-li plně očkováni. V tom případě se testování musejí podrobit navrátivší se ze všech zemí. Konkrétní režim - tedy o jaký typ testu půjde - se bude odvíjet od toho, z jaké země člověk přijíždí. Bude proto záviset na barvě dané země na mapě cestovatele. U červených a tmavě červených zemí nově nemusí do samoizolace či na jakýkoliv test plně naočkovaní lidé nebo ti, kteří covid prodělali v posledních 180 dnech. Vstup do černých zemí už není zakázán, ale důrazně se nedoporučuje. Na seznam zemí s extrémním rizikem nákazy se ke 14 státům (Peru, Kolumbie, Botswana, Brazílie, Svazijsko, Jihoafrická republika, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie) přidaly Rusko, Paraguay, Namibie a Tunisko. Vláda chtěla na seznam zařadit i Velkou Británii, zatím ale počká. Pokud se tam situace nezlepší, bude na něm od 12. července. Egypt, který je oblíbenou destinací českých turistů, zatím zůstal v kategorii „tmavě červených“ zemí s velmi vysokou mírou rizika. Při návratu do ČR bude též povinné vyplnění speciálního formuláře. Aktuální informace pro cestování naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí zde.

Česko by mělo po 12. 7. začít uznávat zahraniční certifikáty o očkování.

Testování zaměstnanců

Pokud zaměstnanec nebude mít negativní test po příjezdu za zahraničí, nesmí ho podle nového vládního nařízení zaměstnavatel na pracoviště vpustit. Plošné testování ve firmách a na úřadech by vláda asi opět zavedla, pokud by bylo za 7 dní 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel. I tato opatření mají bránit nekontrolovanému šíření varianty covidu-19 delta.

Kapacitu testů, kdy mají obyvatelé zdarma 4 antigenní testy a 2 PCR testy měsíčně, je podle ministerstva zdravotnictví dostatečná. Za největší prevenci je považováno očkování.

Ochrana dýchacích cest

Od 1. července již nejsou povinné respirátory na nástupištích a v čekárnách veřejné dopravy, v motorových vozidlech, ve vnějších prostorách provozoven stravovacích služeb a na veřejných nebo soukromých akcích, kde bude uvnitř na jednom místě méně než 10 osob a venku 30 osob. Povinnost nosit v ostatních vnitřních prostorách  alespoň roušku zůstává v platnosti tam, kde jsou na stejném místě a ve stejný čas přítomny alespoň dvě osoby vzdálené od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy jedné domácnosti.

Stávající opatření zatím platí do konce července.

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.