Na letišti byla odhalena
tapiserie k poctě Havla

Na letišti byla odhalena
tapiserie k poctě Havla

9. 12. 2012

Na Letišti Václava Havla byla odhalena tapiserie k poctě prvního českého prezidenta. Ceremoniálu se vedle někdejší první dámy Dagmar Havlové a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga zúčastnil také výtvarník Petr Sís, podle jehož grafiky francouzští mistři tapiserii utkali. Artefakt v ceně 1,5 milionu korun zaplatili světoví hudebníci.

Tapiserie, na níž je na tmavomodrém pozadí vytkáno hejno bílých ptáků ve tvaru člověka vznášejícího se nad řekou, je umístěna v Terminálu 2. Vznik díla o rozměrech pět krát 4,25 metru inicioval zakladatel organizace Art for Amnesty International Bill Shipsey, který se dnešní akce také zúčastnil. Náklady na vytvoření tapiserie zaplatili proslulí hudebníci Bono a The Edge ze skupiny U2, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono, aby tak Havlovi vzdali hold.

„Moje dílo tak dostalo nový život. Uvidí jej lidé, kteří někam cestují a zastaví se u něj na chvilku a zamyslí se,“ uvedl Petr Sís.

Nikdo z muzikantů, kteří na artefakt přispěli, se sice akce nezúčastnil, už dříve ale vyjádřili Havlovi obdiv. „Václav Havel byl inspirací pro naši skupinu, stejně tak jako pro politiky, básníky a všechny ostatní. Jsme šťastní, že jsme ho mohli nazývat přítelem. Sísův gobelín je určitě dalším důvodem, proč navštívit tak krásné město, jakým je Praha,“ nechal se slyšet například The Edge ze skupiny U2.

letiště Praha Václav Havel
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...