Dobrodruh na cestách 1. Ano-Ne?
Foto: autorka

Dobrodruh na cestách 1. Ano-Ne?

11. 7. 2021

Plán cestovat letos opět na Hvar do penzionu Vanda ve mně zrál od loňska. Zrát mohl, hlavní slovo měla epidemie...a byla zásadně proti! S prvním naočkováním svitla naděje, že by to možná vyšlo, až budu mít i druhý píchanec. Sláva, mám certifikát, můžu cestovat! Ale zase sama, protože kamarádky ještě naočkované nejsou. Dotaz u Vandy, jestli můžu přijet. Můžu. A přece nemůžu. U Vandy volno, což o to...ale spací vlak beznadějně vyprodaný na dva týdny dopředu. Opět se ptám Vandy, jestli můžu přijet za čtrnáct dnů, na 6.7. ještě jsou jízdenky. Můžu. Hurá, on-line zakoupím jízdenky z Bohumína do Brna, z Brna do Splitu a zpět  a začínám se těšit. Už schází jen test. A jejda, Hus, Cyril a Metoděj dali mnohým pracujícím volno a mně o tom nezvěstovali. Kde sehnat ve volnu test? Žlutý vlak myslí na všechno, dělá testy ve své prodejně v Praze. Zruším jízdenku do Brna a koupím ji do Prahy. Tam mi udělají test a pojedu do Splitu z Prahy. Den D se blíží. Vláda mění opatření, kdo má certifikát o očkování, test mít nemusí. Ruším jízdenku do Prahy a znovu kupuju jízdu do Brna. Sbalím kufr a můžu vyrazit. 

Moje cesta k moři začala tak slibně! První úsek z Bohumína do Brna na jedničku, ale neříkej hop, dokud nepřeskočíš! Asi nějaká špatná sluneční energie, v Brně svítící tabule, že vlak do Splitu má z Prahy 40 minut zpoždění. Naštěstí klimatizovaná čekárna, dostatek chlazené vody i kafe zadara.

Konečně přijíždí vlak. Je dlouhý jak týden před výplatou, za lokomotivou začíná vůz 18, 17....mám trojku, čekám, až vlak zastaví. Zastavil u mne vůz 10. Tak rychle s davem....vůz 9, 8, 7 a konec nástupiště. Stevardi hlásí, že máme nastoupit do 7 a poté projít vlakem do svého vozu. Uf, konečně trojka. Hledám místo 82. Jenže kupé 8 je nějaký divný kamrlík, dvě sedací místa a jedno lůžko v patře. Očíslované 81 a 83. Jsem penzista bez místa. Mladý slušný hoch mi zatím nabídl své sedadlo, abych se posadila. Dočkali jsme se stevarda. Chudák brejlí do svého digitálního přístroje a marně hledá chybu. Zkrátka zapojili jiný vagón a v něm je číslování jiné. Řekl, že jde pro vedoucího vlaku a domluví se, co se mnou. Už jsou na mě dva a nevěřícně koukají na mou jízdenku a svá data. Vlak je téměř vyprodaný, je jen několik volných míst na horním lůžku, ale to s díky odmítám. Stevardi se nevzdávají, náš zákazník, náš pán. Klepou do několika kupéček, kde jsou ta volná horní lůžka, a prosí přítomné, zda někdo je ochotný uvolnit spodní místo. Dvě rodiny s dětmi odmítají, že by jim dětičky seshora spadly. Konečně mladý pár se slituje a uvolňuje stařence spodní místo. Hurá, je půl desáté a konečně mám svou postýlku.

img-8582.jpg

Našel mne i stevard, který roznášel objednané jídlo a taky mne jaksi v 82 hledal marně. Pochutnávám si na salátu a tortile a v našem kupé je klídeček, povaluju se na lehátku, co víc si přát? Už jsme v Chorvatsku a na hranicích trvala pasová kontrola straššššnnněěěěě dlouho, tak máme 90 minut zpoždění. Zatím to nevadí, protože loď pluje 16:30, a já bych ve Splitu i se zpožděním mohla být asi v 15:30, takže jsem v klidu a Wifi funguje :-)
Ale nefungují záchody, tak z trojky chodíme až do pětky a samozřejmě je u toho jednoho z mála funkčních vždy frontička :-) ,  
Někteří budou v první chorvatské stanici vystupovat a vlak se rozdělí, část pojede do Rijeky a druhá část do Splitu. Pevně věřím, že sedím ve vlaku do Splitu. 
Hurá, povedlo se, dobro došli do cíle, loď se mnou doplula do Jelsy a zde čekali s autem Vanda a Mili a v penzionku můj loňský pokojíček.

img-8585.jpg

 Jsem regulérně platící host a bydlím v apartmanu s bohatě zařízenou kuchyňkou. Pro Vandu a Miliho jsem ale host výjimečný, VIP, ba nebojím se říci, téměř rodinný příslušník. Vanda mne vítá dobroučkou zeleninovou polívečkou a snídani mi dokonce přinese až do postele! Kuchyňka je zatím nevyužitá.

img-8583.jpg

Já Vandě za dobrotivost a péči věnuji aspoň pár ručně malovaných propisovaček.

img-8581.jpg

A konečně se vydávám i k moři a chytám první chorvatské paprsky. Foťák cvaká a cvaká, už je fotek tolik, že mne napadá je přebrat a uposlechnout výzvy k barevným kompozicím. A jestli se to podařilo, můžete zkontrolovat v mých fotogaleriích Chorvatská modrá, Chorvatská bílá, Chorvatská žlutá...

img-8586.jpg

 

 

cestování Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...