Hledá se pražská Babička roku 2021
Věra Trnková (vpravo), vítězka poslední pražské Babičky roku FOTO: Právě Teď!, o.p.s.

Hledá se pražská Babička roku 2021

6. 8. 2021

Současné babičky zvládají spoustu životních rolí, jsou šmrncovní, sportují, hodně toho dokážou a mají co předávat. Často jim však chybí sebevědomí a víra, že by mohly zaujmout jiné tím, co umí. I z toho důvodu vznikla soutěž Babička roku, jejíž letošní pražské kolo proběhne 12. října. Přihlásit se může každý, kdo má trvalé bydliště v Praze a je mu více než 60 let.

Poslední vítězka Věra Trnková je introvert a tak trochu samorost. Přesto se nechala rodinou přemluvit a do soutěže Babička roku 2019 se přihlásila (loni se akce kvůli pandemii neuskutečnila). Ve svých 72 letech má na hlavě stále velmi originální sestřih a copánek, nosí avantgardní vlastnoručně vyrobené oblečení a šperky. Kromě bezmotorového létání miluje indiány, na které si se svými vnoučaty s oblibou hraje. Spolu pak vyrábějí rekvizity, které jejich hrám dodávají na opravdovosti – tvoří třeba indiánské čelenky, sekyrky, kostýmy. S indiánským bubnem a rituálním tancem kolem imaginárního ohně se s vervou sobě vlastní vrhla v rámci soutěže do disciplíny „Ukaž, co umíš“. Pro porotu i diváky byla zjevením a nepřekvapivě pražské kolo soutěže v ten rok vyhrála, což v prvním rozhovoru po dekorování komentovala slovy: „Připadám si jako Karel Gott – tohle jsem opravdu nečekala.“ (video z akce najdete na https://www.youtube.com/watch?v=zWh33a9I-4A)

Babička roku je talentová soutěž babiček (ale i dědečků v případě zájmu) ve věku od 60 let s trvalým bydlištěm v Praze. Základní myšlenkou projektu, který vznikl v Olomouci, je důležitost aktivního stárnutí, utužování mezigeneračních vztahů a důstojná oslava Dne seniorů. Každý člověk, je v něčem dobrý, v něčem vyniká. To, že mu již není dvacet let, není překážkou v tom, aby byl výjimečný, pro své okolí přínosný a aby stále byl aktivním členem společnosti. Člověk je svými dovednostmi jedinečný v každé době, nehledě na věk. Soutěž Babička roku se snaží zábavnou a příjemnou formou lidem ukázat, že senioři rozhodně nepatří do starého železa.

V posledním ročníku dámy zaujaly v disciplíně „Ukaž, co umíš“ například břišním tancem, jógou, ručními pracemi, zpěvem, kulinářským uměním a apodobně. Každá ze soutěžících byla jiná, ale všechny byly úžasné, už jenom proto, že našly odvahu a šly s kůží na trh.

Soutěž, která má v ostatních krajích delší tradici, se bude v Praze konat podruhé. Po úspěšném prvním ročníku si pořadatelé museli dát loni nedobrovolnou pauzu. O to více se pořádající organizace Právě Teď! o.p.s., která tak činí z pověření Krajské rady seniorů Praha a díky podpoře Magistrátu hl. m. Prahy, na letošní ročník těší.

Jak bude finále probíhat

Finalistky soutěže projdou třemi disciplínami:

  1. Řízený rozhovor s moderátorem – představte sebe, své  bydliště, své koníčky v rozsahu maximálně 2 minut.
  2. Ukaž, co umíš – zpěv, tanec, recitace, sport, ukázka vlastní tvorby – malování, vyšívaní, hra na hudební nástroj, atd. Po domluvě s pořadateli, možno ukázat ve spolupráci s vnoučetem (časový limit maximálně 3 minuty).
  3. Módní přehlídka – prezentace společenského oblečení dle vlastního výběru.

Na závěr bude odbornou porotou vyhlášena zlatá, stříbrná a bronzová „Babička kraje Praha 2021“. Vždy je oceněna i nejstarší soutěžící a veřejnost hlasuje o babičku sympatie.

Dámy si svůj soutěžní den užijí. Pořadatelé se postarají o to, aby se všechny cítily důstojně a krásně – zajistí pro ně na místě líčení a česání. Na místě bude přítomná odborná poradkyně, která pomůže s nácvikem chůze či choreografie. Všechny účastníce se mohou těšit na krásné ceny a upomínkové předměty.

Pokud vás tato soutěž zaujala a rády byste přihlásily sebe, případně máte nápad na dámu, které by tato soutěž slušela, zaregistrujte se na: https://pravetedops.cz/babicka-roku-2021/ . Zde také najdete všechny informace o soutěži.

O tom, zda byla přihlášená dáma vybrána do veřejného finálového kola, které proběhne 12.října v Praze, bude pořádající organizací Právě Teď! o.p.s. vyrozuměna do poloviny září.

(ivl)

 

Babička roku 2019:

 

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.