Někdejší paní učitelky
předčítají nemocným

Někdejší paní učitelky
předčítají nemocným

10. 12. 2012

Učitelky v penzi rozjely v Ostravě nový projekt. Chodí do nemocnic předčítat dětem. Pokud se nápad osvědčí, akce by se měla rozšířit do dalších měst.

Zapojily se dámy, které jsou v důchodu, ale rády by něco udělaly pro druhé. Podobné předčítání v nemocnicích či dětských domovech je čím dál populárnější a věnují se mu i mnohé známé osobnosti. Například bývalá gymnastka Věra Čáslavská takto pravidelně dochází do Jedličkova ústavu v Praze. Tam dětem čte knížky, ty se na ni pokaždé těší, jí i jim pěkně ubíhá čas.

Do ostravské městské nemocnice teď chodí předčítat bývalé učitelky, například sedmašedesátiletá Dagmar Chejacová. „Nejdříve jsem měla trému,“ říká. „Ale posluchačkami byly velmi milé dívky, takže jsme si nakonec rozuměly.“

Děvčata, která musejí ležet v nemocnici, akci hodnotila jako velmi milé překvapení. „Připadá mi to, jako by mi četla moje babička, tak si aspoň nepřipadám v nemocnici osamělá,“ říkala čtrnáctiletá pacientka Valérie.

„Do projektu se zapojilo sedm dvojic babiček, předčítat chodí od prosince do 28. února v městské nemocnici vždy mezi čtrnáctou a patnáctou hodinou,“ vysvětlil spoluautor projektu Ivan Sekanina. Nemocnice vše organizuje s místní pojišťovnou, která předčítajícím dámám hradí jízdné a knihy. Cíl je podle organizátorů jasný: Dětem se zpříjemní čas, který musejí trávit v nemocnici a seniorky mohou uplatnit své zkušenosti a schopnosti. „Přečítám dětem velmi ráda a když mi vnučka řekla, že už umí číst sama, byla jsem z toho trochu smutná,“ vysvětluje jedna z dam, které se do projektu zapojily. „Ale tady mám pocit, že děti o mé čtení stojí a že jsem někomu opět užitečná,“ dodává bývalá učitelka.

60+ dobročinnost dobrovolnictví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%