Vize 2030: silná Asie, války
o vodu a sporné technologie

Vize 2030: silná Asie, války
o vodu a sporné technologie

11. 12. 2012

V roce 2030 budou skoro dvě třetiny obyvatel Země žít ve městech, většina lidí bude patřit ke střední třídě propojené technologií a USA a Čína budou spolupracovat. Tak zní nejlepší scénář pro příští dvě desetiletí, jak ho nastínila prognóza amerických zpravodajských služeb.

Nejhorší scénář počítá s tím, že rostoucí počet obyvatel povede především na Blízkém východě a v Africe ke konfliktům o vodu a potraviny a nestabilita přispěje ke globálnímu ekonomickému kolapsu.

Zprávu nazvanou Globální trendy 2030: Alternativní světy vydala Národní zpravodajská rada a shrnuje analýzy amerických zpravodajských služeb, stejně jako názory nevládních i zahraničních expertů. Analyzuje očekávané trendy v příštích 15 až 20 letech a má povzbuzovat strategické úvahy mezi politiky, aby brali v potaz příznivé i špatné varianty dalšího vývoje světa.

Unavený Západ, dravý Východ

Podle studie čínská ekonomika do roku 2030 pravděpodobně předstihne americkou a Asie předhoní Severní Ameriku a Evropu dohromady. V tomto období bude podíl Evropy, Japonska a Ruska na světové ekonomice pravděpodobně dále klesat.

„Spektakulární růst asijských ekonomik dramaticky změní americký vliv,“ řekl při prezentaci studie předseda rady Christopher Kojm. Přesto je pravděpodobné, že si USA podrží status supervelmoci, protože zůstávají jediným státem schopným dávat dohromady mezinárodní koalice a mobilizovat země v boji s globálními výzvami. „Čína na světové úrovni nenahradí Spojené státy,“ předpokládá hlavní autor zprávy Mathew Burrows. „Být největší ekonomickou mocností je důležité, ale největší ekonomika není vždy supervelmocí.“

Zdraví světového hospodářství bude ve stále větší míře závislé na rozvojovém světě, a ne na západních zemích. Očekává se, že Čína jako největší ekonomická mocnost zůstane před Indií, ale do roku 2030 se rozdíl mezi nimi zmenší.

Indický růst se zřejmě zvýší, zatímco čínský se zpomalí. „V roce 2030 by Indie mohla být ekonomickou mocností na vzestupu, jako je dnes Čína. Nynější čínský boom – osm až deset procent – bude do roku 2030 asi vzdálenou vzpomínkou,“ uvádí zpráva.

Nedostatek vody a potravin

Globálně bude stále větší nedostatek potravin, vody a energie. „Skoro polovina obyvatel Země bude žít v oblastech s problémy s vodou,“ míní autoři. Největší riziko nedostatku vody a potravin bude v Africe a na Blízkém východě, zranitelné jsou i Čína a Indie.

K předvídatelným krizím patří obava z globálního ekonomického kolapsu, boje mezi státy, které se včas nepřizpůsobí, a možné rozšíření nestability na Blízkém východě a v Africe do zbytku světa.

Studie také varuje před katastrofickými důsledky "černých labutí", tedy mimořádných a nečekaných událostí, které mohou změnit běh historie. K nim patří rozsáhlé epidemie, které během několika měsíců usmrtí miliony lidí, nebo rychlejší změna klimatu, kvůli níž by bylo obtížné nakrmit obyvatele Země.

Podle zprávy by takové trendy mohl pomoci zmírnit rozvoj technologií. Ten ovšem na druhé straně přispěje k odlivu moci od států k různorodým sítím, které budou ovlivňovat světovou politiku. „Budoucí internetoví magnáti – jako dnes Google nebo Facebook – budou mít k dispozici víc informací než většina vlád,“ stojí v analýze. Informace umožní soukromým společnostem ovlivňovat jednání lidí ve stejné míře jako vládám.

Nejhorší a nejlepší scénář

Zpráva nastiňuje několik "potenciálních světů" v roce 2030. V pasáži nazvané Zadřené motory nebo také "nejpravděpodobnější nejhorší scénář" se píše o tom, že se zvýší riziko mezistátních konfliktů. Mezinárodní „policajt“ Spojené státy se stáhne do sebe a globalizace ustrne.

Nejpravděpodobnější nejlepší scénář se jmenuje Fúze a v něm Čína a USA spolupracují v řadě oblastí, což naopak vede k širší globální spolupráci. Demokratické pokroky Číny nebo reformovaný Írán by světovou stabilitu měly posílit.

budoucnost studie Země
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.