Foto

Penze v novém roce
vzrostou jen nepatrně

11. 12. 2012

Penzistům se od nového roku zvýší jejich důchody, ovšem nebudou to nijak závratné sumy. „Základní výměru důchodů zvýší stát o 60 korun, procentní výměra vzroste o 0,9 procenta,“ uvedla Jana Buráňová z České správy sociálního zabezpečení.

Od nového roku se zvýší důchody starobní (včetně předčasných starobních), invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí. Základní výměra důchodu, která je stejná pro všechny druhy penzí, poroste z 2270 na 2330 korun. Procentní výměra, jež je individuální v závislosti na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech, vzroste o 0,9 procenta. Od ledna se také zvýší také příplatky k důchodu, a to o 0,9 procenta.

Pobírá-li letos penzista starobní důchod například ve výši 10 765 korun, tvoří ho základní výměra 2270 korun a procentní výměra 8495 korun. Od ledna se základní výměra zvýší o 60 korun na 2330 korun, procentní výměra se zvýší o 0,9 procenta, což je pro tento model o 77 korun více (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru). Celkem tedy důchod vzroste o 137 korun. Po valorizaci tak mu bude náležet starobní důchod ve výši 10 902 korun měsíčně.

Na způsobu výplat důchodu se nebude příští rok nic měnit. Důchody i nadále budou chodit buď v hotovosti prostřednictvím České pošty, nebo bezhotovostně na účty bank.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...