Letní babyboom v jihlavské zoo
Tapíří slečna v jihlavském zoo. FOTO: Poskytlo ZOO Jihlava

Letní babyboom v jihlavské zoo

13. 8. 2021

Hotovou záplavou roztomilosti se letos pyšní Zoo Jihlava. Mláďata tu přivítali na svět třeba tapíři, levharti, karakalové, lemuři a hned celá řádka ještěrů.

Čerstvým přírůstkem je malá tapíří slečna ve slušivém pruhovaném pyžamu, která vykoukla na svět v sobotu 24. července a už druhý den odvážně doprovodila svoji maminku na komentované krmení. Tahle malá dáma se navíc může pochlubit vznešeným rodem! „Její matkou je samice Vanesa, která se narodila v naší zoo, a otcem je samec Venoušek ze Zoo Norimberk. Společnost jí dělá také babička Šarlota,“ představuje Jan Vašák, ředitel Zoo Jihlava. Jde už o osmé narozené tapíří mládě v této zoologické zahradě.

Nové členy přivítala rovněž rodinka lemurů. Ke dvěma březnovým mláďatům lemurů kata se v květnu přidal ještě třetí potomek. Rozšířila se také tlupa variů červených, kterým se narodila hned dvojčata. „Jedná se o větší druh denního lemura, který se v naší zoo podařilo rozmnožit opět po delším čase,“ říká Jan Vašák ze Zoo Jihlava. To jejich sousedům plameňákům se během května a června vylíhlo rovnou deset mláďat. Také místní šelmy jsou zaměstnané rodičovskými povinnostmi. Koncem května se tu narodila dvě koťata vzácných levhartů cejlonských. To rodinka karakalů se v polovině června rozrostla rovnou o trojčata.

varan.jpg

                                                           Varan modrý. Foto poskytla ZOO Jihlava

 

Vůbec nejhojnější zástup novorozené drobotiny přibyl do rodin plazů. „Mláďata se vylíhla ještěrkám pavím, scinkům šalamounským i scinkům tanimbarským. Vůbec poprvé se u nás rozmnožil také vzácný varan modrý,“ popisuje Jan Vašák. V Zoo Jihlava to zkrátka letos v létě doslova žije!

 

Zoo Jihlava je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro přibližně 250 druhů živočichů v počtu téměř 1 300 jedinců.

příroda ZOO zvířata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...