Hradecké vycházky - z kopce sv. Jana k rybníkům
FOTO: autorka

Hradecké vycházky - z kopce sv. Jana k rybníkům

15. 8. 2021

Panuje všeobecké povědomí, že město Hradec Králové leží na rovině. To nemíním nikomu vyvracet, ale musím upřesnit, že přesto ve městě existují dva kopečky. Ten známější (a nižší) je v centru města kousek od soutoku Labe a Orlice a stojí na něm staré historické jádro města. Ten druhý trochu vyšší kopec s protáhlým hřbetem leží na jižním okraji města a nazývá se kopec sv. Jana. Odděluje vlastní město od rozsáhlých městských lesů. Jeho hlavní devizou je, že je z něj krásný výhled jak na město, tak i do dalekého a širokého okolí. Za jasného počasí z něj můžete vidět jak Krkonoše, tak i Orlické hory, za ideální viditelnosti i Ještěd nebo Jeseníky. Moje vycházka začíná na jednom ze zdejších oblíbených vyhlídkových míst, kam jsem dorazila pěšky z naší chaty. Letos v létě jsem na kopci ještě nebyla, tak jen zírám na to, že výhled je v dolní části značně omezen bujným křovím.

dsc-0048-1m-.jpg

Pohled na Hradec Králové z kopce sv. Jana

S nadějí se přesunuji na další vyhlídku, které se říká Rozárka. Ta je trochu výš a poskytuje lepší výhled. Na tomto místě byla v minulém století dokonce malá lyžařská sjezdovka, po které zde zůstaly jen zbytky vysokých kovových sloupů, na nichž bylo původně upevněno osvětlení. V posledních letech se o využití tohoto prostoru na hradecké radnici dlouze diskutovalo. Letos na jaře snad dostal zelenou projekt architekta Davida Vávry, podle kterého by zde měla vyrůst nová restaurace s výhledem na město a znovu také sjezdovka, na které by se dalo lyžovat i v létě. Nu, uvidíme. Teď je tu krásný klid vhodný pro rozjímání.

dsc-0060m-2.jpg

Pohled na Hradec Králové z vyhlídky Rozárka (v pozadí Krkonoše)

Kopec sv. Jana má i svou zajímavou historii. Již v 16. století byl na tomto místě postaven kostel na památku mistra Jana Husa, po něm dostal také kopec své jméno. Kostel byl během staletí několikrát pobořen a znovu obnovován, koncem 17. století byl přejmenován na kostel sv. Jana Křtitele a o něco později byl doplněn kostnicí, která byla časem přestavěna na zvonici. Kdykoliv se na toto místo dostanu, vždycky se zastavím u tohoto kostelíka obklopeného malým hřbitovem se stísněnými hroby. Je to pro mě jakési magické místo, které mě z neznámého důvodu přitahuje.

 

dsc-0080-1m-.jpg

Kostel sv. Jana Křtitele

Místo na kopci si v minulosti  vyhlédlo také město pro vybudování některých zajímavých objektů. V roce 1937 byla na hřebenu kopce sv. Jana postavena vodárenská věž, která se stále využívá a slouží jako zdroj pitné vody pro obyvatele Nového Hradce Králové. V listopadu 2017 byla tato věž díky funkcionalistickým a moderně klasicizujícím prvkům prohlášena za kulturní památku. Jednou ročně bývají podzemní prostory vodárenské věže otevřeny i pro veřejnost.

 

dsc-0070-1m-.jpg

Vodárenská věž na kopci sv. Jana

 

Nedaleko této věže se nachází hvězdárna a planetárium. Výstavba hvězdárny probíhala v letech 1947 – 1961, digitální planetárium bylo postaveno po roce 2013 z peněz EU. V obou objektech probíhají mimo jiné zajímavé programy pro veřejnost (pozorování oblohy, virtuální cesty prostorem i časem) i programy pro školy.

dsc-0071m-1.jpg

Hvězdárna 

dsc-0075m-1.jpg

Planetárium (výrazný objekt, složený z rotačního elipsoidu posazeného na podstavu ve tvaru širokého kvádru)

Pohled z kopce směrem na jih je úplně odlišný. Upoutá vás hradba lesů i hladiny rybníků, které v ostrém letním slunci září jako zrcadla. K nim se dostaneme, až sejdeme zpočátku trochu strmou cestou na jižní straně kopce. V těchto místech se v minulosti pěstovala vinné réva, v dnešní době z toho zůstal jen název ulice „Na vinici“. V současné době zde vyrůstají mezi zemědělskými objekty a výběhy pro chov koní nové rodinné domy.

dsc-0076m.jpg

Část jižního svahu, dříve se tu pěstovalo víno. V zeleni je ukrytá hvězdárna.

Ve výběhu

Na jižním svahu se chovají i koně.

Pod kopcem sv. Jana vyrostlo v minulých letech i 9-jamkové golfové hřiště s restaucí a hotelem. Teď se zde mimo jiné konají letní příměstské kempy pro děti. Zájemci si zde mohou vyzkoušet golf se zapůjčeným vybavením.

 

dsc-0072-1m-.jpg

Kousek golfového hřiště s jeho zázemím

Hřiště míjím, můj vztah ke golfu je vlažný. Cestou mezi výběhy pro koně mířím k místním rybníkům, jejichž hladina byla vidět z kopce. V blízkém okolí Hradce je kupodivu až třicet rybníků různých velikostí. A většina z nich má i bohatou historii. V průběhu minulých století zde rybníky střídavě vznikaly a v době, kdy se investice přestaly vyplácet, protože klesala cena ryb, zase zanikaly respektivě byly přeměňovány v lesy. Rybníky na Hradecku dostaly znovu zelenou začátkem minulého století. Některé jsou využívany pro chov, jiné zase k rekreačním účelům. 

 

dsc-0091-1m-.jpg

Cesta mezi výběhy k rybníkům

Na místním potoce Biřička leží kaskáda rybníků Biřička – Cikán – Datlík – Roudnička. Tyto znám nejdůvěrněji ze všech, protože jsou nedaleko naší chaty a často kolem nich chodívám. Rybník Datlík byl založen v roce 1469, vznikl zatopením lesa Křivec, který byl původně v majetku bývalého opatovického kláštera. Podobně jako ostatní rybníky v této oblasti byl v roce 1835 zrušen a vysušen a jeho plocha byla zalesněna. Ale roku 1898 byl zase obnoven a zarybněn, u jeho hráze byla postavena hájovna a hráz byla osázena duby, které na ní stojí dodnes. Tento rybník je chovný, čerstvé ryby se zde i prodávají. Na jaře zde hnízdily labutě, nedávno jsem zde zahlédla volavku šedou. Byla však příliš daleko a fotografie nebyla kvalitní.

20210731-153532m.jpg

Rybník Datlík

 

20210731-152650m.jpg

Oblast rybníku je přírodní památka. Vyskytuje se tu řada zajímavých živočichů i rostlin.

 

dsc-0080-2m-.jpg

Vodnická stezka  je určena hlavně pro děti a najdete ji  na cestě spojující rybníky. Na každém zastavení je prezentována některá z pohádkových postav a a její příběh. 

Obdobnou historii má rybník Cikán, byl založen ce stejném roce jako Datlík, po čase zrušen a znovu obnoven. K jeho neobvyklému  jménu se váže řada pověstí. Jedna z nich praví, že vznikl v místě, kterému se říkalo "Na cikánce", protože tam cikánský mladík zabil svou nevěstu. Ještě v polovině minulého století byl rybník oblíbený ke koupání, párkrát jsem se tam byla koupat s dětmi. Ale později byl změněn na rybník chovný. Přesto k němu chodívám ráda v každém ročním období. Na jaře kvůli jasné zeleni okolních lesů, v létě se kochám kvetoucími lekniny u jednoho z břehů. V podzimním slunci hraje jeho hladina všemi barvami  přírody. A pokud v zimě  pořádně zamrzne, děti ho využívají k bruslení. 

dsc-0081m-1.jpg

Rybník Cikán

K rekreačním účelům je určen největší z této skupiny rybníků Biřička. Zároveň jeho zázemí je východiskem pro návstěvu hradeckých lesů. 

 A teď honem zpátky na chatu, dát si nožky nahoru. Ušla jsem asi 6 km. 

 

Zdroje informací:

wikipedie
www.astrohk.cz 

 

cestování města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...