Babička zapomíná. Jak poznám, že jde o Alzheimera?
Ilustrační foto: ingimage.com

Babička zapomíná. Jak poznám, že jde o Alzheimera?

31. 8. 2021

Mojí babičce je 75 let. Začala zapomínat. Možná je to normální, ale nerada bych něco zanedbala. Jak poznám, jestli se nejedná o Alzheimerovu chorobu? Pokusíme se nyní nastínit rozdíly mezi běžným zapomínáním, které je normální vzhledem k věku, a Alzheimerovou chorobou.

- Pokud si babička nemůže vybavit jméno herce z filmu, o kterém Vám vypráví nebo jméno své pečovatelky a později si vzpomene, nemusíte se znepokojovat. Věřím, že popsanou situaci s hercem znáte určitě taky. Naopak pokud začne být zapomínání častější a babička si nevzpomene ani později, měla byste zpozornět. Stejně tak, pokud se Vás během jedné návštěvy opakovaně ptá na stejnou věc.
- Vodítkem může být také to, jestli výpadky paměti mají vliv na vykonávání běžných činností. Každý z nás zažil situaci, kdy vlivem velkého stresu nebo únavy zapomněl osolit polévku a zjistil to, až když začal jíst. Pokud ale babička zapomene, že vůbec vaří polévku, je to důvod k větší obezřetnosti.
- Když se zaměříte na konverzaci, může pro Vás být vodítkem, jestli babička sem tam zapomene slovo nebo jestli jsou její výpadky častější, vypadávají jí základní slova a začíná jí to ztěžovat komunikaci s okolím.
- Kromě paměti zasahuje Alzheimerova choroba také schopnost orientace, a to jak v čase, tak v místě a osobě. Určitě se Vám někdy stalo, že Vám ráno zvoní budík a vy se sama sebe ptáte, jaký je den? Pokud babička neví ani, jaký je měsíc, rok nebo roční období, nejedná se již o běžný projev stárnutí. Tím naopak je zhoršená schopnost orientace na nových místech nebo problémy se zapamatováním nových jmen, pokud se ale babička začíná špatně orientovat i na známých místech je možné, že se jedná o jeden z projevů Alzheimerovy choroby.
- Dalším varovným projevem je ukládání věcí na nesmyslná místa. Každý z nás někdy hledá klíče, protože je dal jinam než na háček u dveří, kam je věší už deset let. U lidí trpících Alzheimerovou chorobou se něco podobného děje opakovaně. Typickým příkladem je ukládání knihy nebo brýlí do lednice nebo založení peněz mezi svetry.
- Alzheimerova choroba zasahuje kromě paměti a orientace i další části osobnosti. Nemocný člověk má problémy s plánováním, abstraktním myšlením a racionálním úsudkem. To se v běžném životě může projevit třeba tím, že babička najednou přestane vycházet s penězi, protože si neumí naplánovat za co a kdy je vydat, nebo se pro ni stane problémem dojet po Praze za kamarádkou, protože naplánovat cestu se dvěma přestupy pro ni bude velmi obtížné. Doporučuji také sledovat oblečení babičky, pokud by se jednalo o demenci, mohlo by se stávat, že se bude oblékat naprosto neúměrně počasí nebo si na sebe oblékne hned několik halenek.
- Pokud byste u babičky pozorovali ztrátu iniciativy a nebavily by ji ani činnosti, které dřív dělala ráda, případně by se začala stranit lidí, rozhodně vyhledejte odborníka.
- Posledními symptomy Alzheimerovy choroby, které ještě zmíníme, jsou náhlé změny nálad a změny osobnosti (charakteru). Ve chvíli, kdy jsou staří lidé nuceni změnit své zaběhlé stereotypy, mohou se snadno rozzlobit. Co se týká Alzheimerovy choroby, je třeba zaměřit se především na změny, pro které nevidíte vnější důvod. Jedná se zejména o zvýšenou úzkostnost, podrážděnost až agresivitu či depresivnost.

 

Nadace Krása pomoci

 

Alzheimerova nemoc zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.