Nesmrtelné angličáky
na unikátní výstavě

Nesmrtelné angličáky
na unikátní výstavě

11. 12. 2012

Srdce každého malého i velkého kluka zaplesá při prohlídce výstavy s názvem Angličáci Matchbox, která je přístupná v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze (UPM). Prostřednictvím více než 1500 exponátů představuje výběr miniaturních aut a jiných vozidel, s nimiž si od konce 50. let minulého století hrálo několik generací dětí. Posléze se staly sběratelským fenoménem.

"Už tehdy se vždy před Vánoci dovážely i do tehdejšího Československa a my jsme na ně jako kluci stávali fronty. Až mnohem později jsem zjistil, že jsou výjimečné. V řadě případů šlo totiž o zbytky milionových sérií, kdy se třeba při výrobě nedostávalo původních součástek a musely být nahrazeny jinými koly, volanty či sedačkami. Tento 'odpad' časem získal na ceně," řekl před vernisáží londýnský sběratel Alexandr Goldscheider. Právě jeho sbírka je vystavena spolu s pozůstalostí Tomáše Frýda, kterou muzeum získalo. O ceně těchto výjimek nechtěl spekulovat, obzvlášť výjimečný kousek se prý loni prodal za 10 000 liber (314 000 korun). "Takový tu nemáme, ovšem v aukcích dosahují běžně tisícových částek v librách i v dolarech," uvedl Goldscheider.

Modely Matchbox jsou dílem anglické firmy Lesney (1947-1982) a později nových vlastníků: Universal International, Tyco a Mattel. Poučenější zájemci tu naleznou produkci původního výrobce - od prvních hraček, tedy miniaturních modelů série 1-75, přes řadu Superfastů neboli aut s "extra rychlými koly", řady aut větších rozměrů, stavebních a zemědělských strojů (Major Packs a King Size), až po doplňky (Accessory Packs) a veterány (Models of Yesteryear).

Nedílnou součástí byl obal. Původní myšlenkou bylo totiž vytvořit auta tak malých rozměrů, aby se vešla do krabiček od sirek - firma Lesney se tehdy inspirovala produkcí československé firmy SOLO Sušice. Modely byly vyrobeny ze slitiny zinku s dalšími kovy, postupně i z plastu, třeba na výrobu koleček, pak na ostatní části. Původně se modely prodávaly jako hračky pro děti, řada veteránů uvedená na trh v roce 1956 byla už prezentována jako artefakt pro sběratele. Popularitu modely získaly díky preciznosti a dotaženosti provedení, funkčnosti, barevnosti a odolnosti.

Podle kurátorky Marie Míčové nemá takto rozsáhlá a odborně zpracovaná výstava v Evropě obdoby. Je to poprvé, co se tímto fenoménem zabývá specializované muzeum. Reprezentativní část, zakoupená do sbírek, má být v budoucnu zpřístupněna na zámku v Kamenici nad Lipou, kde má UPM pobočku.

hobby hračky sběratelství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.