Co se mění v opatřeních proti pandemii covid-19 od 1. září?
Ilustrační foto: Ingimage

Co se mění v opatřeních proti pandemii covid-19 od 1. září?

1. 9. 2021

Ode dneška jsou zrušena kapacitní omezení, týkající se návštěvníků muzeí, galerií či hradů a zámků. Kulturní a sportovní akce mohou být naplněny při splnění určitých hygienických opatření. V restauraci se již u jednoho stolu lze posadit v počtu šesti osob.

Hrady, zámky, muzea

Hrady, zámky, muzea, galerie, zoologické zahrady i veletrhy mohou fungovat kapacitně bez omezení s tím, že organizátoři musí návštěvníkům umožnit rozestupy 1,5 metru (do včerejška bylo povoleno využití 75% kapacity akce). Pěvecké sbory mohou už nyní zpívat i v počtu 50 osob.

Koncerty, sportovní utkání

Stejně tak u sportovních utkání, koncertů, kongresů a vzdělávacích akcí mohou být zcela zaplněny s jistými omezeními: do účasti 3000 osob se lidé prokáží platným negativním testem, dokladem o prodělané nemoci covid-19 nebo ukončeným očkováním. Nad 3000 účastníků akce může být maximální kapacita zaplněna tak, že 50% účastníků musí mít test a druhá polovina musí být po prodělané nemoci či po ukončeném očkování.

Restaurace

V restauracích můžete u stolu posedět v 6 lidech (dosud to byli 4). Výjimku mají lidé ze společné domácnosti, tak počet není omezen.

Školáci a studenti

Žáci a studenti dnes - s výjimkou těch, kteří jsou očkovaní či prodělali covid v posledních 180 dnech - podstoupit test na koronavirus. Otestováni budou žáci i studenti též 4. a 9. září. Místo testu ve škole může student donést potvrzení o negativním testu z oficiálního testovacího místa. Žáčkům prvních tříd může být test odložen až na čtvrtek. Pokud bude více než 25 pozitivně testovaných na 100 000 testů provedených, bude v dotčeném regionu testování zřejmě pokračovat i po 9. září.

Testy a jejich úhrada z veřejného zdravotního pojištění

Z veřejného zdravotního pojištění budou nadále hrazeny 4 antigenní a 2 PCR testy měsíčně. PCR test má platnost týden, antigenní test platí na většině míst 3 dny. V případě pravidelných aktivit ve stejném kolektivu – zájmovém kroužku, sportovním oddílu a podobně – se prodlužuje platnost antigenního testu na 7 dní.

Na všech místech se ode dneška budou uznávat i testy, které si lidé provedou sami za on-line asistence zdravotníka. Jejich platnost je ale pouze 24 hodin. Tyto testy si ale lidé musejí hradit sami (vyjdou cca na 250 korun).

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.