Po pandemii se u seniorů zhoršil fyzický stav, proto jsme navýšili počet pohybových kurzů, říká Lucie Rybyšarová z Centra aktivního stáří
Lucie Rybašarová. FOTO: Poskytnuto organizací Život 90

Po pandemii se u seniorů zhoršil fyzický stav, proto jsme navýšili počet pohybových kurzů, říká Lucie Rybyšarová z Centra aktivního stáří

4. 9. 2021

Centrum aktivního stáří ŽIVOTa 90 zahajuje zimní semestr. Klienti a klientky se mohou těšit na nově zrekonstruované prostory i na novinky v programu.

O situaci po pandemii, plánovaných aktivitách a novinkách jsme si povídali s vedoucí Centra aktivního stáří Lucii Rybyšarovou.

Kdy začíná zimní semestr a do jakých kurzů se budou moci senioři zapojit?
Zimní semestr v Centru aktivního stáří odstartujeme v pondělí 6. září. Lidé se mohou hlásit do pohybových, tvůrčích, počítačových, paměťových nebo jazykových kurzů. Přihlásit se mohou i po započetí kurzů, ale doporučovala bych příliš neotálet, protože kurzy se rychle plní.

V minulých semestrech se kurzy, u kterých to bylo možné převedly do online prostoru, jak to bude v aktuálním semestru, budou kurzy prezenční?
Většinu kurzů otevíráme v prezenční formě, víme že osobní kontakt lidem před pandemií velmi chyběl a doufáme, že se nezpřísní opatření, která by prezenční formu zase neumožňovala. Část kurzů ale poběží i online, konkrétně část jazykových a paměťové kurzy, protože máme klienty a klientky, kterým tato forma na dálku vyhovuje více, ať již z časových důvodů nebo protože nejsou z Prahy. Ze stejného důvodu necháváme online i některé jednorázové akce jako jsou přednášky.

A0015170.jpg
                                                                                        FOTO: Poskytnuto organizací Život 90

Jsou další věci, které se v pandemii osvědčily a plánujete v nich pokračovat i nadále?
Díky online kurzům jsme během pandemie nabízeli pomoc s připojením, instalací kamery a podobně, vypracovali jsme si na to detailní návody a zavedli jsme počítačovou poradnu. V té hodláme pokračovat i v aktuálním semestru, lidé mohou přijít s dotazy ohledně počítačů, tabletů nebo chytrých telefonů.

A další novinky?
Zareagovali jsme na poptávku a potřeby našich klientů. U spousty z nich se během pandemie zhoršil fyzický stav, hůře se pohybují, mají bolesti, a to vše kvůli tomu, že často více jak rok seděli zavření doma a nikam nechodili. Navýšili jsme proto počet pohybových kurzů a máme i novinky jako jógalates, což je cvičení, které spojuje prvky jógy a pilates nebo nordic walking. Procházky s hůlkami plánujeme organizovat v oblasti Butovic, a pokud bude dostatek zájemců, vytvoříme i dvě skupiny podle náročnosti. U těchto venkovních kurzů vidíme velkou výhodu v tom, že je bude možné provozovat i v případě zpřísněných opatření. Velkou novinkou jsou ale také zrekonstruované prostory určené klientům a klientkám se zhoršeným zdravotním stavem. I tito klienti se mohou účastnit našich kurzů, ale mají zároveň zajištěný prostor pro odpočinek, soukromí a péči pečovatelky. Za zmínku také stojí kavárna Karolínka, která sídlí v přízemí našeho domu. Otevírala sice už minulý rok, ale naši klienti neměli zatím tolik příležitostí ochutnat jejich kávu nebo zákusky, když byly kurzy zavřené. 

 

Aneta Šebková

aktivní senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.