Babičkovské recepty na zkrášlení těla. Opravdu fungují?
Ilustrační foto: Ingimage

Babičkovské recepty na zkrášlení těla. Opravdu fungují?

17. 9. 2021

Peeling hrubou solí, med na pleť a citron do vlasů. Existuje mnoho rad na zkrášlení těla za pomoci doma vyrobených přípravků. Které babičkovské rady jsou skutečně užitečné a které se nezakládají na pravdě?

To, že mrkvový olej přispívá k opálenému vzhledu pokožky, je sice pravda, avšak pozor! Mrkvový olej, stejně jako ten olivový, skutečně urychluje opalování. Mrkev obsahuje beta-karoten, přírodní barvivo, které vytváří dojem, že je pleť opálená víc, než je tomu ve skutečnosti. Avšak farmaceut Thomas Kassab varuje: „Není to olej určený k aplikaci na pokožku, může vést ke kožním alergiím. Přimísíme-li ho k opalovacímu krému, rozpouští jeho aktivní látky, takže krém s faktorem 50 má pak už jen faktor 25 a méně chrání pokožku před slunečními paprsky a před stárnutím.“ 

Maska z medu hydratuje pleť. I tato rada je pravdivá, med ale nemohou používat osoby, které jsou alergické na med nebo na pyl. „Med je bohatý na různé cukry, oligoprvky a vitaminy. Hydratuje velmi suchou pleť a dokonale jí vyhovuje. Pro normální a smíšenou pleť je vhodné ho smíchat s jogurtem,“ vysvětluje Kassab. 

Je zbytečné, abyste si na nohy nanášeli kávovou sedlinu čili lógr a snažili se tak skoncovat s celulitidou. Kofein sice působí proti takzvané pomerančové kůži, ale sedlina aplikovaná na nohy má jen malý efekt. Kofein totiž nepronikne pod kůži. 
Další babičkovské rady se týkají použití citronu, ať už na bělení zubů nebo na zesvětlení vlasů. Podle dentální hygienistky Evy Semerádové nemá citron na bělení zubů žádný vliv. „Kyselina citronová naopak poškozuje sklovinu a umožňuje vstřebávat vnější barviva. Dásně ustupují, odhalují se nervová zakončení a to vede ke zvýšené citlivosti na teplo či chlad,“ vysvětluje hygienistka.

A citron na vlasy? Ano, ale pozor: kyselina citronová je vůči vlasům agresivní a vysušuje je. Stejně jako ocet i citron neutralizuje vápenaté usazeniny ve vodě, dává vlasům lesk a objem. Při mytí vlasů můžete do vody na oplachování přidat několik kapek citronové šťávy. 

Vaječný žloutek na suché a lámavé vlasy je skutečně účinný. Potřebujete vlasy ošetřit po letním slunění? Pak je žloutek to, co potřebujete. Je bohatý na tuk a vlasy vyživuje do hloubky. Žloutek aplikujte jen na konečky vlasů a po pěti až deseti minutách opláchněte. 

Okurka na kruhy pod očima: to je sice pravda, ale stejně tak můžeme použít bramboru. „Na kruhy pod očima působí jen to, že je okurka po vyjmutí z lednice studená. Jedinou výhodou okurky je, že není kyselá a nedráždí pokožku,“ uvádí farmaceut Kassab. 

Pomůže hrubá sůl jako peeling na nohy? Nikoli. „Sůl je příliš agresivní. Může poranit kůži a vést k jejímu poškození, ba až k popáleninám. Suchou kůži je třeba odstraňovat jemně a pak nohy natřít hydratačním krémem,“ dodává Kassab. 

kosmetika péče o pleť zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.