Marta Kubišová: Naživo už zpívat nikdy nebudu, to bych se musela zbláznit
Se zpěvačkou Martou Kubišovou. FOTO: Poskytuto Josefem Kubáníkem

Marta Kubišová: Naživo už zpívat nikdy nebudu, to bych se musela zbláznit

24. 9. 2021

Na pohovce Jožky Kubáníka - tak se jmenuje pořad, který každou sobotu od 15.00 vysílá Český rozhlas Zlín. Jeho autor a moderátor Josef Kubáník v něm zpovídá známé i neznámé osobnosti s laskavostí, nadhledem a humorem.

Díky tomu zažil jedinečná setkání a moc rád se o ně podělí i s našimi čtenáři. Jaké to bylo, když ve vysílání přivítal dámu, která i přes ukončenou kariéru stále okouzluje magickým hlasem, tedy Martu Kubišovou?

„Paní Kubišové se do rozhovoru moc nechtělo, protože prý už všechno řekla,” vybavuje si rozhlasové námluvy s legendární zpěvačkou Josef Kubáník. „Tak jsem na to šel od lesa a rovnou jsem jí řekl, že vím, jak nerada mluví o tom, co dělala poté, kdy musela na začátku 70. let zmizet z veřejného života, jak nemá ráda věčné vzpomínání na srpen 1968 a na listopad 1989 a že vím také to, jak se nechce pořád vyjadřovat k současné politické situaci,” vyjmenovává moderátor. „Paní Marta poslouchala a pak ji ale logicky zajímalo, na co se jí tedy budu ptát, když ji novináři oslovují právě kvůli zmiňovaným tématům. A tak jsem jí navrhnul, že s ní proberu úplně obyčejné věci. ‘Ale to se mi líbí, konečně úplně obyčejný rozhovor,’ souhlasila nakonec Marta Kubišová,” usmívá se Josef Kubáník.

„Povídali jsme si snad půl hodiny a probrali jsme všechno možné od toho, jak trávila čas během koronavirové pandemie, přes vzpomínání na oblíbené čtyřnohé miláčky, až po její bezelstné konstatování, že přitahuje kalamitní situace. Na konci, když jsme už vypnuli mikrofony, jsem jí za milé povídání poděkoval. A paní Kubišová? ‘Rádo se stalo. Ale když nad tím tak přemýšlím, tak to bylo celé o ničem.’ A pak jsem se dlouho smál,” dodává Josef Kubáník.

Jak, paní Marto, vypadal váš čas v karanténě? Nepředpokládám, že byste si zpívala…
To je absolutně vyloučené, ne!

Vůbec nikdy vás nenapadne si zazpívat?
Ne a proč?

Někomu to dělá radost.
Já kdybych si doma zpívala, tak bych nedělala radost ani sama sobě. To už je pryč…

A jak jste ten čas tedy trávila?
U televize, ale pak jsem ji začala vypínat.

A posloucháte třeba jiné zpěvačky?
Ne, vůbec! Já mám ráda ticho.

Nazpívala jste přes dvě stovky písniček. Dokázala vás některá tak dostat, že vás dojala?
Máma mě dojímala, když jsem přišla o maminku. To se mi u ní vždycky stáhnul krk a zkrátka jsem ji nedozpívala…

Stávalo se vám to častěji?
Ano, stávalo a horší bylo, že u těch posledních věcí, které jsem natočila, to by ten Soul, tak tam se mi stalo, že jsem se u písničky rozplakala a Petr Malásek řekl: „berem” a vzal třeba první verzi, na což já jsem nebyla vůbec zvyklá.

A proč nepočkal na další verze, až to víc prožijete?
Řekl mi, že už to líp nenazpívám… To je ta poslední písnička The Performance Of My Life.

Pořád platí, že vás už naživo neuslyšíme zpívat?
Asi jo. To bych se musela zbláznit, nebo by to musel být koncert za milion…

Byl jsem na jednom z vašich posledních koncertů a nejvíc jsem záviděl divákům v první řadě a vašemu pejskovi, který na vás čekal v šatně. Vy jste k němu byla tak laskavá, že jsem si říkal, že snad jezdíte po zájezdech, abyste ukázala krásy naší země jemu.
A kterej to byl pejsek?

To já teď přesně nevím, jak se jenoval. Byl malinkatej…
Tak to byla Bižunka, teď už mám ale Brilinku. Protože když mi Bižunka umřela ve 13 letech, tak hned třetí den jsem dostala Brilinku. Ale už je jí pět let! Ale Bižunka byl skvělej pes. Tu jsem dostala v sedmi letech, kdy nemohla zůstat ve své rodině, protože se pořád rvala s velkým psem. To byla dvakrát překousnutá, ale dopadlo to dobře. Tak já jsem řekla, že to s ní zkusím.

Rozuměly jste si?
Byly jsme kámošky od prvního dne. Měla jsem ji šest let. Ale pak jsem už viděla, že bude mít něco se srdíčkem. Tak jsem navštívila psího kardiologa, pak tedy byla na práškách a už to vypadalo dobře, ale pak jsem jednou přišla po koncertu domů a pootevřenýma dveřma volám: „Jdeme ven” a ona pořád nešla, tak jsem vešla do pokoje a ona ve svým růžovým pelíšku krásně spinkala a pak jsem viděla, že to srdíčko nevydrželo… To bylo opravdu hrozný. A třetí den mi přátelé sehnali Brilinku. A to jsem si myslela, že je jejich jorkšír, se kterým byli u holiče. A oni na to, že je to můj pes. Tak to jsem úplně oněměla. A pak jsem si ji přivezla domů a hned, jak vyskočila z toho pelíšku, ve kterým mi ji dali, tak si natloukla.

Celý rozhovor Jožky Kubáníka s Martou Kubišovou je k poslechu i v rozhlasové aplikaci Můj rozhlas.

 

Marta Kubišová: Čtyřnásobná Zlatá slavice se narodila 1. listopadu 1942 v Českých Budějovicích. Její neuvěřitelný příběh ilustruje, jakým způsobem dokáže politická moc komunistické strany zlikvidovat a z pamětí lidí zcela vymazat úspěšnou a národem oblíbenou zpěvačku. Interpretka s podmanivým hlubokým altem zaujala od samého začátku kariéry na začátku 60. let. Posluchači obdivovali její hity Loudá se půlměsíc, Depeše, S nebývalou ochotou a především dnes už kultovní Modlitbu pro Martu, se kterou byly spojeny události ze srpna 1968. Ve stejném roce vzniklo trio Golden Kids, v němž Marta Kubišová zpívala spolu s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem, ale dlouhého trvání nemělo. Už od počátku roku 1970 znemožnili politici komunistické strany Martě Kubišové vystupovat a před publikum se vrátila až na konci roku 1989. Kromě zpěvu je nutno připomenout také její moderování adventních koncertů a televizního pořadu Chcete mě?. V roce 1995 obdržela Marta Kubišová státní vyznamenání – Medaili za zásluhy. V rámci udělování cen Akademie populární hudby byla v roce 1998 uvedena do Síně slávy. Účinkování v muzikálu Líp se loučí v neděli jí v roce 2002 přineslo další prestižní ocenění – Cenu Thálie.

 

Josef Kubáník: Moderátor, herec a spisovatel se narodil 29. prosince 1974 v Uherském Hradišti, kde působí dodnes především jako člen tamního Slováckého divadla. Na jeho prknech vytvořil celou řadu velkých postav, ať to byl Saturnin, Smerďakov v Bratrech Karamazových, či Trigorin v Rackovi. V roce 2008 se seznámil s Květou Fialovou, se kterou na divadelních prknech vytvořili pár v inscenacích Harold a Maude o přátelství mladého muže a osmdesátileté hraběnky a Oskar a růžová paní o chlapci umírajícím na leukémii. Je známý i z televizních seriálů jako například Temný kraj, Modrý kód, Sestřičky a mnoha dalších. V roce 2019 představil svoji knihu Poslední deník Květy Fialové, ve kterém niterně popisuje svůj vztah se slavnou herečkou (z knihy se stal po pouhých čtyřech měsících od vydání bestseller) a v roce 2020 mu vyšel napínavý příběh Herec. Je moderátorem Letní filmové školy a od března 2021 moderuje v Českém rozhlase Zlín svůj autorský pořad Na pohovce Jožky Kubáníka, kam si zve zajímavé osobnosti ze světa filmu a divadla, ale také lékaře, spisovatele, sportovce. www.josefubanik.cz

 

 

 

 

osobnosti zpěvačka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.