Jediná zaručená metoda,
jak zhubnout: pevná vůle

Jediná zaručená metoda,
jak zhubnout: pevná vůle

8. 2. 2012

Zapomeňte na všechny zázračné diety, metody či přípravky na hubnutí, kterými vás dnes a denně masírují reklamy ze všech stran. Zkušení lékaři se shodují, že z 99 procent nefungují a je to jenom past na peníze. Jediná osvědčená cesta spočívá v úpravě jídelníčku a zvýšení pohybové aktivity.

„Tak to vždy bylo a tak to také bude. Možná to není nic nového, ale v dnešní době, která hojně nabízí i různá šarlatánská řešení, je to třeba lidem neustále opakovat,“ potvrzuje psycholog Petr Pokorný.

Samo nefunguje nic
Dříve než začnete přemýšlet nad změnou jídelníčku, musíte si slíbit: začnu se víc hýbat! Bez pohybu to totiž určitě nepůjde.
„Zejména starší lidé by si měli vybrat pohybovou aktivitu, která je bude především bavit. Důležité totiž je, aby ji provozovali pravidelně a stala se nedílnou součástí jejich života. Pravidelné procházky jsou jistě velmi dobrým počinem a třeba časem – se zvyšující se kondičkou – zkusí přidat i jiný druh pohybu, například cvičení nebo plavání,“ uvádí Jana Divoká ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Pokud se k pohybové aktivitě odhodláte, přichází na řadu nezbytná úprava stravovacích návyků. V tomto případě potřebujete kromě pevné vůle i určitou dávku trpělivosti. Namísto různých drastických diet je totiž podle odborníků důležitá pravidelnost jídla, tedy dodržování pravidelného jídelního režimu. Měli bychom jíst 5 až 6 x denně – snídani – svačinu – oběd – svačinu – večeři, případně II. večeři, ale pouze malé porce ve 2 až 3 hodinových intervalech. Pravidelné jídlo pomůže předejít pocitu hladu a navykne tělo, že nemusí ukládat energii do zásoby. Navíc, pravidelné jídlo pomáhá také s udržováním stabilní glykemie a předcházet tak vzniku diabetu II. typu.

Jídelníček? Žádná věda!
Pozornost je třeba věnovat i vhodnému složení jídelníčku. Nastavení denního energetického příjmu je velmi individuální. Obecně se doporučuje mezi  5000 - 6000 kJ. „Kdo by si chtěl určit individuálně, kolik energie má denně přijímat, může využít program Sebekoučink, který je zdarma k dispozici na stránkách www.stobklub.cz. Sebekoučink pomůže dle individuálních dat nastavit přiměřenou energetickou hodnotu jídelníčku, ale také pomocí „chytrých semaforků“ učí, jak si jej správně poskládat,“ říká Jana Divoká.  

A pár tipů pro složení jídelníčku?  Lékaři doporučují snížit příjem živočišných tuků a jednoduchých cukrů, tedy omezit konzumaci tučných mas, uzenin, konzerv a sladkostí všeho druhu. Naopak do jídelníčku zařadit zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné pečivo, obiloviny, ryby rybí výrobky, netučná masa, tvrdé a přírodní sýry do 30 % tuku v sušině, nízko nebo polotučné mléko a mléčné výrobky. Nezapomínejme také na dostatečný pitný režim.

Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, ale žádné speciální potravinové doplňky nepotřebujete. Lidé by při jeho uplatnění také neměli podléhat spoustě akčních nabídek různých levných potravin. Jsou možná výhodné finančně v dané chvíli, ale už mnohem méně pro naše zdraví.

„Lidé kolem šedesátky si víc než ostatní uvědomují, že je důležité, aby si zachovali tělesnou i duševní kondici po co nejdelší dobu. A to je velmi cenné a chvályhodné!“ uzavírá Jana Divoká.

dieta hubnutí STOB zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.