Horská služba má nové
nouzové číslo 1210

Horská služba má nové
nouzové číslo 1210

12. 12. 2012

Pokud se lidé zraní či se ocitnou v nebezpečné situaci kdekoliv na českých horách, stačí jim nově pouze vytočit číslo 1210 a požádat o pomoc horskou službu. Nová nouzová linka, kterou představili zástupci horské služby, však bude hrazená volajícím.

"Spojení bude podle místa, ze kterého turista volá, automaticky směrováno na dispečink horské služby v příslušné horské oblasti. Pokud se volající nachází v oblasti, ve které je jen signál zahraničního operátora, po přidání předvolby +420 se volající i tak spojí s námi," uvedl k zavedení jednotného čísla náčelník Horské služby Jiří Brožek. Stávající telefonní čísla na oblastní dispečinky horské služby budou dále bez problémů fungovat. Rovněž bezplatná tísňová 112, která bude ve srovnání s přímým číslem 1210 "o něco pomalejší".

Letos se oproti minulému roku snížil celkový počet úrazů na českých horách o 425, tedy přibližně o 6 procent. Zvýšil se ovšem počet pátracích akcí (celkem 80) a počet letních úrazů o 206, což představuje nárůst o 14 procent. V zimě samozřejmě dominují zranění po pádu na lyžích a snowboardu. Častou příčinou byl fakt, že jezdci na sjezdových tratích i přes stálá varování nedbají plně Desatera FIS pro bezpečný pohyb a především kvůli tomu, že v mnoha případech nepoužívají přilbu.

Na horách bude v této zimní sezoně zasahovat více jak sto pět profesionálních a kolem čtyř set dobrovolných členů Horské služby. Mezi nimi je i 12 psovodů s lavinovými a pátracími psy, několik desítek lékařů a 51 specialistů, kteří mohou zachraňovat v podvěsu pod letícím vrtulníkem. Bezpečnost návštěvníků hor bude zajištěna ze 83 stanic a služeben HS s pomocí 43 vozidel, 34 terénních čtyřkolek, 93 sněžných skútrů a dvou rolb.

hory služby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%