Muž nechce sex. Žena by ráda. Tato trapná situace trápí mnoho párů, a to nejen těch po padesátce
Ilustrační foto: Ingimage

Muž nechce sex. Žena by ráda. Tato trapná situace trápí mnoho párů, a to nejen těch po padesátce

7. 10. 2021

Seznámili se ve vyšším věku. Rozumějí si. Jenže muž nedělá nic pro to, aby se jejich vztah posunul až k sexu. Žena je kvůli tomu nejistá, neví, zda mu nepřipadá stará, nepřitažlivá. Takový problém provází mnoho vztahů.

Když spolu lidé začnou chodit ve dvaceti nebo třiceti letech, je pro ně přechod do intimní fáze přirozený a muž obvykle usiluje o to, aby k sexu došlo co nejdříve. Myslíte, že je ta věta pravdivá? Bývala. Nyní mnohé mladé ženy říkají, že často jsou v otázce sexu aktivnější ony než muži. A psychologové čím dál častěji mluví o tom, že mladí muži jsou nejistí, protože pod vlivem kampaní jako je například Me too, nevědí, jak vlastně k ženám přistupovat. Obávají se, aby si ženy jejich zájem o ně nevyložily špatně, aby nebyli označeni za agresory. Muži čím dál častěji slyší o tom, že k sexu je třeba jasný souhlas partnerky, jenže, bohužel, jaksi v praxi nevědí, co si pod ním přestavit. Ostatně, to neví asi nikdo.

A co teprve, když jde o pár vyššího věku. Pustit si do života intimní vztah je pro mnohé lidi ve věku kolem padesátky a výše situace, nad kterou velmi přemýšlejí a obávají se, aby při ní takzvaně neselhali. Ženy jsou nejisté, zda jsou stále ještě atraktivní, muži se obávají, aby takzvaně neselhali a podali patřičný výkon. Zkrátka, kombinace, která nemůže vést k ničemu dobrému.

„Společnost bývala nastavená tak, že muž je ten, který sex iniciuje, vyžaduje, potřebuje více než žena. Jenže tak to není. Nyní některé ženy vyjadřují svou touhu po sexu a některé muže to může polekat. Jestliže se muž do sexu v začátku vztahu nehrne, je třeba ho netlačit, nezesměšňovat. Pokud ženě na něm záleží, je prostě třeba počkat,“ říká psychoterapeutka Tracey Coxová, která se tomuto tématu věnuje v několika knihách.

Zkušenost v tomto směru nedávno udělal čtyřiašedesátiletý Lumír ze severu Moravy. Přes sociální sítě se seznámil s šestapadesátiletou ženou. „Psali jsme si, pak jsme se začali scházet. Klasika. Vypadá dobře, je veselá, seznámila mě s dcerou a vzala mě i na akci, kdy její kamarádi grilovali.  Jenže já vidím, že čeká, že se náš vztah posune. Zatím chodíme na jednodenní výlety, do kina, jezdíme po parku na kolech. Bydlíme nedaleko od sebe. Jednou mě pozvala na večeři. Byl to moc fajn večer, ale viděl jsem, jak je zaražená, když jsem okolo jedenácté šel domů,“ vypráví.

Přiznává, že na sex se svou přítelkyní nemá pomyšlení. „Já vlastně nevím, proč. Já nehledal ženu kvůli erotice, já spíše chtěl kamarádku, se kterou budu moct někam vyrazit. A to ona je. Líbí se mi, ano, ale už prostě necítím to vzrušení, jaké ve mně holky kdysi vyvolávaly. Já prostě nemám chuť něco zkoušet, nejsem si vůbec jistý, jaké by to bylo. Žiju sám delší dobu. Asi jsem už starý dědek. Nechci ji zklamat a zároveň nechci, aby došlo k nějaké trapnosti,“ shrnuje.

Podobnou zkušenost udělala i osmapadesátiletá Martina, která se před rokem seznámila s o několik let starším sousedem, vdovcem. „Zpočátku jsme si jen tak povídali ve výtahu, párkrát mě vzal autem na větší nákup, já ho za to pozvala na oběd. Líbí se mi. Donesl mi květiny, pozval mě do divadla. Já byla šťastná. Ale mám pocit, že mu jde jen o platonický vztah. Za rok se mě ani jednou nedotknul. Když mi přál k narozeninám, dal mi pusu na tvář. Kamarádka z toho má legraci, říká, že po něm mám takzvaně vyjet. Přemýšlím, jestli jsem pro něj jen přítelkyně na vyplnění volného času nebo je schopen ke mně cítit něco víc a chce opravdový vztah. Pořád čtu o tom, jak šedesátníci mají skvělý sex, jak je intimní život důležitý pro kvalitní stárnutí. Já bych chtěla vztah se vším všudy, nepřipadám si stará,“ vysvětluje.

V případě mužů vyššího věku velmi často hrají roli obavy z takzvaného selhání. Muži už zkrátka vědí, že nejsou tak výkonní jako v mládí a mnozí si myslí, že by partnerky zklamali. Ostatně, sexuologové a psychologové se shodují v tom, že první sex s novou partnerkou je pro muže vždy svým způsobem lehce traumatizující adrenalinová záležitost plná nejistoty, protože se bojí, zda budou takzvaně dost dobří, ať je jim dvacet nebo sedmdesát. V mládí v tom hrají roli obavy pramenící z nezkušenosti, ve vyšším věku naopak z přemíry zkušeností.

Každopádně by muži vyššího věku neměli podléhat pocitům nejistoty a obavám ze selhání a kvůli tomu se vyhýbat navazování známostí se ženami. Podobné pocity totiž nesouvisejí s věkem, ale mají je i muži výrazně mladší. Svědčí o tom slova sexuoložky Laury Janáčkové. „Už neplatí, že muži žádají více sexu a ženám se do něj takzvaně nechce. Praxe teď ukazuje, že je mnoho žen, které touží po sexu daleko víc, ale muži jsou v dnešní době skutečně vyčerpaní. Chodí z práce unavení a plní stresu.“

Takže dobrá zpráva pro zralé muže – nejde o jev, který souvisí jen s přibývajícími roky. Pánové, prostě žijete v době, která je pro vás nepříznivá a vyčerpávající.

rodina vztahy a sex
Hodnocení:
(4.4 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...