Za každé vychované dítě přidáme k důchodu 500 korun měsíčně
Pavel Bělobrádek, poslanec za KDU-ČSL

Za každé vychované dítě přidáme k důchodu 500 korun měsíčně

28. 9. 2021

Již od roku 2018 se KDU-ČSL vytrvale snažila prosadit svůj návrh na navýšení důchodů rodičům, kteří strávili část života na mateřské či rodičovské dovolené. Podařilo se.

Po dlouhotrvajících bojích byl nyní tento zákon, který ocenila i Komise pro spravedlivé důchody, definitivně schválen! Konečně tak budou rodiče za výchovu dětí odměněni, nikoli znevýhodněni.

Účelem tohoto návrhu bylo narovnání nespravedlnosti v podobě nižších důchodů žen, jejichž péči o děti stát nijak neocení. „Má-li být udržitelný důchodový systém, musejí být děti. A mají-li být děti, pak nemají být matky trestány za to, že děti mají,“ říká poslanec za KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Spolu s lidoveckým předsedou Marianem Jurečkou tak upozorňují na absurdní situaci, která ohledně výše důchodu rodičů nastala. Na jedné straně se totiž neustále mluví o tom, že je málo dětí, avšak na straně druhé stát nedělá nic pro to, aby dal maminkám najevo, že péči o dítě považuje za společensky významnou práci, kterou je potřeba ocenit. „Vychováte děti, pečujete o ně podstatnou část svého života, a nakonec vás stát odmění nižším důchodem. Taková je bohužel realita,“ uvedl Jurečka. Domácí péče o malé děti má přitom nepochybně významný a blahodárný vliv na jejich vývoj. Právě v tomto věku získávají základy, na nichž později formují nejen své hodnoty, ale také svůj vztah ke společnosti a světu.

„Pro nás šlo o klíčový bod. Náš důchodový systém bohužel dosud nijak nezohledňoval rodiče a osoby, které vychovaly děti coby budoucí přispěvatele do důchodového systému. Proto jsme my v KDU-ČSL dlouhodobě tlačili na to, aby se právě na tyto lidi nezapomínalo. Tím, že jim přidáme k důchodu 500 korun za každé vychované dítě, dle mého názoru napravíme tuto nespravedlnost,“ uvedla lidovecká senátorka Šárka Jelínková. Poslanci z řad KDU-ČSL navrhli daný zákon již před třemi lety, vláda ho však dvakrát zamítla. Letos se ale ministrům konečně zalíbil. „Kabinet nakonec přišel s vlastním návrhem, který si samozřejmě schválil. Víte, mně nakonec nezáleží na tom, čí návrh byl schválen. Já jsem především opravdu ráda, že rodiče budou za výchovu dětí oceněni. Jen mě mrzí, že maminky a tatínkové museli tak dlouho čekat,“ doplnila Jelínková.

Zákon se stane účinným v lednu roku 2023 a bude se týkat také všech lidí, kteří již v důchodu jsou. Na jeho základě dostanou pečující rodiče ke svému důchodu 500 korun za každé z vychovaných dětí, maximálně však 1 500 korun. Příspěvek bude náležet k procentní výměře starobního důchodu. Bude se na něj vztahovat též valorizace – každý rok se tedy automaticky zvýší úměrně samotnému důchodu.

důchody peníze politika
Hodnocení:
(4.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.