V Dánsku byla objevena
první pohádka Andersena

V Dánsku byla objevena
první pohádka Andersena

13. 12. 2012

V Dánsku byla nalezena zřejmě první pohádka světoznámého dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Příběh nese název Lojová svíčka a Andersen ji napsal asi již na střední škole. Oproti jeho pozdějším proslulým pohádkám má podstatně jednodušší styl.

Rané Andersenovo dílo objevil náhodou historik Esben Brage na dně krabice s 15 kilogramy dokumentů ve státním archivu ve městě Odense, které je spisovatelovým rodištěm. Nález kopie původního Andersenova rukopisu byl učiněn počátkem října a experti od té doby spis o 700 slovech podrobovali detailnímu zkoumání.

Krátký příběh vypráví o smutné svíčce, která se stane zapomenutým, ušpiněným předmětem a dlouho nemůže pochopit smysl své existence, dokud křesadlo neobjeví a neroznítí její vnitřní krásu. Pohádkář, narozený v roce 1805, pohádku patrně sepsal někdy ve 20. letech 19. století.

Řada Andersenových nejslavnějších pohádek, jako jsou Císařovy nové šaty, Malá mořská víla či Ošklivé káčátko, se točí kolem pojmů bohatství a krásy, které se vyskytují i v pohádce Lojová svíčka. V Lojové svíčce je patrný i další znak četných Andersenových děl, a sice propůjčování lidských rysů neživým předmětům.

Celkem je Andersen autorem stovek pohádek, které byly přeloženy do zhruba 125 jazyků světa - v tomto ohledu Andersena předčí už jen Bible. První kniha pohádek vyšla Andersenovi v roce 1835. Na počátku své spisovatelské dráhy se tento Dán, který byl synem ševce a pradleny a pocházel z velmi chudých poměrů, soustřeďoval na poezii.

Ejnar Stig Askgaard, který se Andersenovým dílem dlouhodobě zabývá, označil nález za senzační. "Lojová svíčka je senzační objev. Zčásti protože musí být vnímána jako první Andersenova pohádka, zčásti protože ukazuje Andersenův zájem o pohádky již v mládí," řekl Askgaard. "A nemám nejmenších pochyb, že ji napsal Christian Andersen," dodal. Stejný názor vyjádřili i další přední dánští experti na Andersena.

literatura pohádky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...