Petr Fiala: Berme si příklad z osobností, které si zachovaly tvář
Lídr koalice SPOLU Petr Fiala si povídá se seniorkou

Petr Fiala: Berme si příklad z osobností, které si zachovaly tvář

5. 10. 2021

Předseda ODS Petr Fiala, který je zároveň lídrem koalice SPOLU a kandidátem na premiéra, věří, že si česká společnost v říjnu zvolí ZMĚNU. Proč je důležité chodit k volbám? A jaké byly jeho životní vzory? To i mnoho dalšího se dočtete v rozhovoru.

Co podle vás rozhodne letošní volby? Může být volební kázeň seniorů jejich rozhodujícím prvkem?
Věřím, že volby rozhodne touha občanů po změně a kvalita programů a jednotlivých kandidátů. Tyto volby jsou velmi důležité. Po osmi letech vlády Andreje Babiše je naše země hluboce rozdělená, máme rozpočet v katastrofálním stavu, nestaví se ani silnice ani byty, klesá kvalita vzdělání. To jsou věci, které je potřeba co nejrychleji změnit. Jako politolog vím, že senioři patří k těm skupinám, které své voličské právo opravdu využívají. Tedy ano, hlas seniorů bude důležitý. A věřím, že při rozhodování, koho ve volbách podpoří, budou přemýšlet i nad tím, jakou nabízejí politické strany ve svých programech perspektivu pro jejich děti a vnuky, pro budoucí generace. Jezdím po České republice, setkávám se každý týden s obrovským množstvím seniorů a vím, že řada z nich takto uvažuje. Jsem si jist, že program koalice SPOLU je nejlepší. Navíc máme nejširší tým odborníků, a proto mohu naši koalici s čistým svědomím doporučit jako nejlepší volbu.

Jaká je vaše představa pro vlastní důchodové období? Na co se těšíte? Máte v této souvislosti z něčeho obavy?
K budoucnosti přistupuji pokorně a pro svůj důchodový věk žádné konkrétní plány nemám. Vlastně si v tuto chvíli ani nedovedu představit, že bych mohl nepracovat. Velmi mě baví působení na univerzitě, kde přednáším. Kontakt se studenty a vědecká práce, to je něco, co – doufám – budu moci dělat i do vysokého věku. Samozřejmě přípravu na seniorský věk nepodceňuji, po léta si kupříkladu platím penzijní připojištění.

Jak vzpomínáte na své rodiče a prarodiče? Měl jste pěkné dětství?
Měl jsem krásné dětství, vztahy s mými rodiči jsem měl a mám – moje maminka ještě žije – jen ty nejlepší. Je to velký dar, za který jsem vděčný.

Kdo byly vaše životní vzory? Čím vás ovlivnily?
Přímé vzory nemám, ale je spousta osobností, které mě ovlivnily, ať už to byla hloubka jejich poznání, síla jejich názorů nebo osobní statečnost. Člověk by si měl brát příklad z osobností, které si navzdory těžkému osudu dokázaly zachovat tvář a čest. V této souvislosti si můžeme připomenout dvě prezidentské osobnosti: Tomáše Garrigue Masaryka a Václava Havla. Oba po velkou část svého života stáli proti většině a bojovali za pravdu a svobodu. I když to nebylo populární a platili za to vysoké ceny, nakonec se stali nositeli naděje a změny.

Umíme si vážit hodnot, které nám zanechaly předchozí generace?
V tomto smyslu jsem nepochybně konzervativní člověk. Jsem přesvědčen, že máme navazovat na odkaz svých předků, že je potřeba zachovávat všechno, co funguje a nezbavovat se toho jenom proto, že přichází něco módního. O odkaz předků máme pečovat tak, abychom ho předali dalším generacím.

politika
Hodnocení:
(4.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...