Vinaři dokončili projekt Svět vína a kultury pro bzenecký zámek, přibyla Emotion Galery bzeneckých patriotů
Vizualizace interiéru zámku. FOTO: poskytnuto Art Consultancy

Vinaři dokončili projekt Svět vína a kultury pro bzenecký zámek, přibyla Emotion Galery bzeneckých patriotů

6. 10. 2021

Interaktivní evropské muzeum vína a centrum kultury, které by mohlo vzniknout z dosud chátrajícího bzeneckého zámku, získalo konkrétní podobu.

 Zámecké vinařství Bzenec, s.r.o. (ZVB) a společnost Art Consultancy tento týden dokončily poslední část vizualizací a rozvržení všech budoucích pater a místností zámku. Poslední součástí projektu bylo dopracování „Emotion Galery“ (Galerie pocitů), tedy místa spjatého s emocemi, s pocity Bzenčanů ve vztahu k zámku.

„Jsme připraveni vepsat do zámku nesmazatelnou stopu všech více než čtyř tisíc bzeneckých obyvatel. Všichni lidé, kteří o to budou stát, by mohli mít do interiéru zámku navždy vsazenou keramickou kachli. Osobitě ztvárněnou kachli by si každý mohl vytvořit ve specializované keramické dílně. Kachle by poté byly použity k obkladu a výzdobě některých ploch a stěn v zámku. Detaily celého projektu se budou ještě ladit, ale už nyní můžeme říct, že Emotion Galery by se stala trvalou součástí expozic a v prostoru pravého křídla předzámčí (z pohledu od zámku) by mohla být dominantním prvkem jedinečné výzdoby. Když budete zámkem procházet, budou tu všichni Bzenčané pokaždé s vámi,“ představil poslední část projektu Svět vína a kultury Bzenec Tomáš Skalík, kreativní ředitel Art Consultancy.

Specializovaná architektonická kancelář, která se podílela mj. na expozici pro Národní hřebčín Kladruby zapsaný do UNESCO nebo na Komenského památníku v Naardenu, se nechala inspirovat náměty občanů, kteří přišli zhruba před týdnem na veřejnou prezentaci projektu Svět vína a kultury Bzenec a diskutovali s realizačním týmem projektu. „Lidé nám říkali, že mají k zámku vazbu. My bychom tuto vazbu zhmotnili a zároveň tak dali jasně najevo, že zámek tu vždycky bude pro všechny Bzenčany, což se od nás v projektu Světa vína a kultury výslovně chce,“ vysvětlil Skalík.

Svět vína a kultury Bzenec by měl být jedinečnou interaktivní, zážitkovou vinařskou expozicí, jaká v České republice ani v nejbližší Evropě zatím neexistuje. Současně by měl plnit roli centra, kde by se mohly odehrávat akce místních vinařů, kulturní a spolková vystoupení, společenské události i významné životní kroky občanů, například svatební obřady. „Všechna patra zámku mají v našem projektu svůj účel, stejně tak budovy areálu zámku, s výjimkou divadla Kašpárek, které by zůstalo městu. Nechceme slibovat všechno všem. To prostě nejde, není reálné takový pestrobarevný přehled slibů splnit. Projekt musí mít jasný cíl a vizi a tu my máme. Jsem moc rád, že do ní architekti vtělili Galerii pocitů bzeneckých patriotů,“ uvedl ředitel ZVB a šéf projektu Svět vína a kultury Bzenec Bořek Svoboda.    

Svět vína a kultury Bzenec už také jednal s oborovými sdruženími a institucemi, které by mimo jiné byly garantem, že projekt bude profesionální a hlavně se bude neustále vyvíjet. „Je to zároveň šance, jak dostat prostřednictvím enotéky a degustačních prostor vína moravských, ale zejména slováckých a bzeneckých vinařů, na jedno místo,“ doplnil architekt Michal Poláš.

Expozice interaktivního Světa vína a kultury Bzenec by představily fenomén moravského vinařství napříč historií a kulturou, počítá se také s rozšířenou realitou a 3D efekty, kdy se návštěvník ocitá doslova uprostřed děje.

Oprava zámku a vybudování evropského science centra vína by si vyžádala několik let. Téma je také předmětem místního referenda o prodeji zámku či zabránění prodeji, které se uskuteční tento pátek a sobotu společně s volbami do poslanecké sněmovny.

Zámecké vinařství Bzenec s.r.o. přemístilo svou výrobu i vedení do Bzence v roce 2007. Navázalo tak na tradiční výrobu vína v Bzenci a v areálu zámku. Vína Zámeckého vinařství Bzenec pravidelně získávají tuzemská i mezinárodní ocenění. Projekt Svět vína a kultury Bzenec začalo vinařství připravovat, protože je nejbližším sousedem bzeneckého zámku a chtělo by, aby byl zámek důstojnou dominantou Bzence. A to ať už bude ve vlastnictví kohokoli.

 

Eva Kijonková

 

 

hrady a zámky kultura víno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.