Za Santinim na Zelenou horu
Foto: autorka

Za Santinim na Zelenou horu

9. 10. 2021

Předpovědi slibovaly na první říjnový den slunečné, i když trochu chladné počasí. Ideální pro výlety. Rozhodli jsme se proto vyrazit směrem Žďár nad Sázavou, kam nás lákal poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který jsme ještě neviděli. Z chalupy na Podblanicku to máme na Vysočinu blíž než z Prahy, nutnou rezervaci prohlídky se nám podařilo vyřídit, takže jsme mohli vyrazit.

Cestou jsem z auta obdivovala podzimní ranní přírodu. Teplé barvy podzimu se střídaly s údolíčky plnými bílé mlhy. Nejraději bych zastavila a fotila, ale museli jsme na prohlídku dorazit včas. Moje vášeň pro focení musela počkat do cíle, kde jsem si ovšem vše vynahradila.

Architekt Jan Blažej Santini - Aichel a opat žďárského cisterciáckého kláštera Studnice blahoslavené Panny Marie Václav Vejmluva vybrali pro kostel místo na návrší nad klášterem, odkud dominuje okolí.

Cestou po schodišti jsme obdivovali jak pohled na impozantní stavbu před námi, tak pohledy dolů na modrou hladinu rybníka a budovy kostela a bývalého kláštera.

Konventský rybník

Čas do zahájení prohlídky jsem využila k pořízení záběrů zvenčí i z ambitu.

   

   

Naší milou a erudovanou průvodkyní byla místní kastelánka. Dokázala výklad přizpůsobit skupině složené ze školních dětí i nás dospělých tak, že děti zaujala a nenudila, a přitom nás neochudila o žádná důležitá fakta.

Když byl v katedrále sv. Víta v roce 1719 objeven zázračně neporušený jazyk Jana Nepomuckého (ve skutečnosti se jedná o mozkovou tkáň), byla připravována jeho kanonizace. Pro žďárského opata Vejmluvu to byl podnět pro výstavbu poutního kostela zasvěceného novému světci. Realizací svých plánů pověřil geniálního architekta Jana Blažeje Santini - Aichela. Ten vytvořil unikátní stavbu ve stylu barokní gotiky. Duchovní symbolika je tu všudypřítomná. Jejím základem je pět mariánských hvězd, které se zjevily na hladině Vltavy po utonutí mučedníka. Kostel má půdorys pěticípé hvězdy, pět kaplí, pět oltářních výklenků, pět vchodů. Lemují ho ambity ve tvaru deseticípé hvězdy s pěti vchody a pěti kaplemi. Ambity i louka poutníků mezi nimi a kostelem sloužily účastníkům několikadenních poutí jako místo odpočinku. Období slavných poutí však poměrně brzy ukončil požár kláštera v roce 1784, který poškodil částečně i kostel. Tehdejší opat řešil situaci zrušením kláštera. V roce 1829 byl naštěstí kostel opraven a znovu vysvěcen. V roce 1954 byl převeden do vlastnictví státu. V 70. a 80. letech byla provedena rekonstrukce. V roce 1994 se poutní kostel dočkal zapsání do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V současnosti probíhají další úpravy celého areálu.

Ačkoli se v kostele ještě dokončují restaurátorské práce, a přízemí je proto nepřístupné, vše jsme si vynahradili při pohledech z ochozu ve druhém patře.

    

 Díky slunečnému počasí jsme mohli plně ocenit Santiniho využití světla v prostoru.

 

Jan Nepomucký neprozradil zpovědní tajemství královny Žofie. To se stalo jednou z příčin jeho umučení. Santini jako symbol umístil do centra stropu zobrazení jazyka.

 

  

Po prohlídce kostela jsme se prošli po areálu bývalého kláštera, který byl po požáru přebudován na zámek. V současnosti patří rodu Kinských. V prostorách najdete mimo jiné Muzeum nové generace, které s využitím mnoha multimediálních prvků vypráví o 800 let trvající historii zdejšího kláštera. Baziliku Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše a zámecké budovy se zachovanou Santiniho architekturou je možno navštívit celoročně s průvodcem. Milovníci výtvarného umění jistě ocení stálou výstavu barokního malířství a sochařství ze sbírek Národní galerie i rodinnou galerii Kinských. Na zámku sídlí i moderní informační centrum, prodejna suvenýrů a příjemná kavárnička.

Park, v pozadí bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše

Zámek - bývalá budova prelatury

Další ze zámeckých budov

Konírna

Kašna u konírny

Prošli jsme si i centrum samotného města Žďár nad Sázavou, kde mě jako milovnici památek zaujal pozdně gotický kostel sv. Prokopa, renesanční stará radnice, mariánský sloup. Šokovala mě spousta aut a tiráků projíždějících přes krásný barokní most s osmi sochami světců.

   

   

 

Znaveným poutníkům nabízí město řadu restaurací a útulných kaváren.

Žďár je obklopen nádhernou přírodou, ale za tou se budeme muset vypravit zase někdy jindy.

 

Zdroje:

https://www.korunavysociny.cz/

https://www.zelena-hora.cz/

https://www.kudyznudy.cz/ceska-nej/unesco/poutni-kostel-sv-jana-nepomuckeho-na-zelene-hore

https://www.zdarns.cz/

https://www.zamekzdar.cz/

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...