Digitální nemoci trápí čím dál více lidí. Patří mezi ně myšitida i tabletové rameno
Ilustrační foto: ingimage.com

Digitální nemoci trápí čím dál více lidí. Patří mezi ně myšitida i tabletové rameno

6. 11. 2021

K lékařům přicházejí lidé se zdravotními obtížemi, které jasně souvisí s životním stylem založeným na spoustě hodin strávených s počítači, tablety, mobily. Práce s nimi způsobuje únavu a bolest.

Dříve bylo tělo unavené ze sportu nebo fyzické práce, dnes lidi zmáhá nicnedělání. Na tom se shoduje čím dál více lékařů, fyzioterapeutů a psychologů. A tak se v jejich slovníku objevily pojmy, které naši předkové rozhodně neznali – mobilový loket, tabletové rameno, esemeskový krk, myšitida.

Je to podobné, jako když se u sportovců používají spojení tenisový loket nebo golfové rameno. Zkrátka, jde o potíže způsobené stále stejným často opakovaným pohybem, který namáhá určitou část těla.

„Typy nemocí a jejich příznaky se nemění, velmi se ale proměnily jejich příčiny,“ říká Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka rehabilitačního centra Fyzioklinika. „Pojmy jako tenisový loket či golfové rameno známe všichni, už se ale zdaleka netýkají jen náruživých sportovců. Nejméně polovina pacientů si tato zranění přivodí při práci na počítači a nadužíváním mobilních zařízení,“ vysvětluje.

Lidé přicházejí žádat o radu a pomoc s tím, že cítí napětí v rameni a když zvedají paži nad hlavu, například při česání se, pociťují silnou bolest. Jedná se údajně o novodobý problém spojený s velmi častým používáním tablet a mobilů. „Většina uživatelů je zvyklá sedět se zařízením na klíně a mít ostře skloněnou hlavu, což není pro člověka přirozená poloha. Dochází při ní k utiskování nervu v hrudníku, který dráždí ramenní kloub,“ vysvětluje Iva Bílková.

Mnoho lidí, kteří časem začínají pozorovat zdravotní obtíže, zpočátku odmítá věřit, že se jedná o následek práce s moderními technologiemi.

„V poslední době mě nesnesitelně bolela ruka, nemohla jsem hýbat prsty, ztrácela jsem cit. Lékařka mě poslala na revmatologii. Čekala jsem několik měsíců, než na mě přišla řada, odevzdala spoustu krve na různá vyšetření, ale závěr byl, že mi nic není. Připadala jsem si jako simulant, který zbytečně zatěžuje zdravotnický systém, ale mě ta ruka bolela víc a víc,“ vypráví jednašedesátiletá Iveta, která pracuje ve vydavatelství a tráví u počítače deset i více hodin denně, protože si práci často nosí domů. Nakonec si na internetu vyhledala informace o tom, že podobné potíže má čím dál více lidí a uvěřila, že se jedná o takzvanou myšitidu – problém, který je způsoben tím, že člověk hodiny drží myš, kterou ovládá počítač. „Syn mi dal notebook, u kterého myš není, naučila jsem ho ovládat přes klávesnici. Dělám si mezi prací přestávky, což jsem dříve nedělala. Ruce procvičuju, protahuju. Je to lepší,“ říká Iveta.

Při několikahodinové strnulé práci s počítačovou myší dochází podle odborníků na pohybový aparát k útlaku nervu v dlaních. „K útlaku může vést také přetížení šlach na předloktí při psaní na  klávesnici. Vhodná je proto podložka s podporou zápěstí, která snižuje trvalý tlak na oblast průběhu nervu a pravidelné protahování ruky. Pokud je už ve šlachách či vazu přítomný zánět, efektivní léčbu nabízí kombinace manuální fyzioterapie s aplikací fokusové rázové vlny,“ vysvětluje fyzioterapeutka Iva Bílková.

Někteří lidé už kvůli bolestem způsobeným stovkami hodin u počítače skončili až na pracovní neschopnosti. Například problém zvaný mobilový loket může vyústit v ostrou bolest v lokti a otékání ruky.

Další problém dostal název esemeskový krk. Tuto diagnózu se často dozvídají lidé, kteří mají zablokovaný krk, ztuhlé svaly a silnou bolest hlavy. Jde o to, že mají při koukání do počítače či mobilu hlavu vysunutou, skloněnou, což je opět pohyb, na který lidské tělo nebývalo zvyklé. „K celkové svalové nervnováze negativně přispívá i emoční napětí, které vyvolává hraní některých počítačových her. Děti u nich povrchově dýchají, mají napjaté šíje, zejména trapézové svaly a kulaté, zborcené držení zad,“ říká fyzioterapeutka.

Digitální nemoci se netýkají jen dětí a mladých lidí, jak by se mohlo zdát. Naopak, velmi často se objevují u lidí středního a vyššího věku, u kterých se v podstatě sečetlo, že trávili u počítačů mnoho hodin. Někteří lidé se s takovými potížemi začínají potýkat až ve věku před penzí a mnohdy je přičítají tomu, že prostě stárnou a to znamená, že se hlásí nemoci. Ve skutečnosti by však stačilo omezit počet hodin strávených nad digitální technikou, dávat si pozor, jak u ní sedíme a dávat si přestávky v případech, že je sedět u ní delší dobu nezbytně nutné. Ale především se připravit na to, že pokud se někdo chystá stáří prožít pěkně v klidu a teple u počítače, brzy se bude divit, proč ho najednou ukrutně bojí krk, ruce, záda, hlava.

nemoci zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.