Na Bílé stráně
Úvodní foto: Jan Zelenka

Na Bílé stráně

26. 10. 2021

Ve čtvrtek 21. října jsme nějakou dobu váhali, zda se máme vydat na výlet, či ne. Na jižní straně bytu bylo za oknem polojasno a větve stromů se jen občas zachvěly ve vánku, na severní straně se obloha zatahovala a vítr téměř ohýbal stromy. Nakonec zvítězilo volání přírody.

Vydali jsme se přes Žitenice do Skalice. Za obcí jsme vystoupili a šli i Jendovi dosud neznámou cestou směrem k Bílé stráni. Bílé stráně (též Bílá stráň) jsou národní přírodní památka. Jejich podloží je tvořeno křídovým vápencem, tzv. zvonivou opukou, která se místy dostává na povrch. Odtud název. 

Na otevřeném kopci byl vichr skutečně velice silný. Ale užívala jsem si krásný pocit volnosti. O několik metrů dál jsme už byli chráněni stromy podél cesty. Pěšinka nad Bílou strání byla trochu kamenitá a prorostlá kořeny stromů. Dávala jsem si pozor, abych neškobrtla a neublížila svému bolavému kolenu. I tak jsem měla dost času radovat se z krásných pohledů na stráň pod námi. I ovečky se tam pásly, ale jít blíž k okraji srázu, abych je lépe viděla, jsem se neodvážila. Na fotkách proto nejsou téměř vidět. Zato Jenda se při zpáteční cestě odvážil sejít níž a vyfotit skutečnou bílou stráň. Já jsem na něho čekala v bezpečné vzdálenosti.

Z výletu jsme měli radost. Posíláme vám z něj fotky.

 

Foto: Věra Ježková a Jan Zelenka

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...