Když je věk výhodou
Ilustrační foto: Pixabay

Když je věk výhodou

29. 10. 2021

V životě nás potká to, co se nám líbí, i to, co se nám nelíbí. Je na nás, jestli v té situaci vidíme výhodu nebo nevýhodu. Mít stálý příjem je výhoda. Fakt, že už nemám ty možnosti ani schopnosti jako dříve, je nevýhoda.

Neměla jsem nijak výnosné zaměstnání, takže ani důchod nemám velký. Ale celoživotní praxe mne naučila si poradit. Mám se dobře. Kdybych doplácela na léky, asi bych měla problém, ale zatím nedoplácím.

Mám vnoučata v předškolním věku, které mám na starosti, když rodiče potřebují něco vyřídit nebo si jen v klidu posedět. Jedu k nim přes hodinu vlakem. Je to výhoda nebo nevýhoda? Pro mne výhoda. Starší vnoučata - děti mé dcery - navštívím až po několika hodinách cesty vlakem. Dokud budu schopna cestovat vlakem a autobusem, nebude mi stáří překážkou. To, že jsem v důchodu, mi dává i víc času na návštěvy, než když jsem byla zaměstnaná. Levnější jízdné mi dělá radost, i když se chystá jeho zrušení. Třeba se pro mne nějaká forma slevy najde.

Nevybrali jsme si své narození, ani dobu, ve které žijeme. Vlastně jsme si nevybrali ani svou povahu. Nevybrali jsme si ani zdraví nebo sklony k nemocem. Nevybrali jsme si ani rodiče ani sourozence. Co si vybrat můžeme, je naše vyhodnocení situace. Co je úděl a co je příležitost k růstu? Vlastně je na mně, zda vidím současnou situaci jako výhodu nebo nevýhodu.

Výhoda důchodu je i to, že už nemusím přepínat své síly. Když mi není dobře, můžu si odpočinout a nikomu to nebude vadit. Nebudu chybět v práci, nebudu řešit, kdo mě zastoupí. V domácnosti už také není tolik práce, jako dřív.

Výhoda stáří je i v tom, že mám zařízenou domácnost. Občas se sice něco rozbije a musím koupit nové, ale není toho tolik, jako když jsme se v mládí zařizovali. Šatník mám také spíš přeplněný, než že by mi něco chybělo. Báječná příležitost se podělit o to, co už nepotřebuji! Problém mohou být boty. Čím je člověk starší, tím náročnější bývá. Už přesně ví "kde ho bota tlačí". 

Svoboda v tom, že už nic nemusím, má svůj rub: Když nemám dostatek sebekázně, mohu se dočkat nemilých překvapení. A naopak. Pokud si třeba najdu čas na procházky a důsledně si vybírám zdravou stravu, mohu si svou kondici vylepšit i přesto, že stárnu. Mému manželovi se povedlo zhubnout a váhu si drží. Cítí se daleko lépe.

Brýle nosím od dětství, a to tak silné, že brýle bez brýlí nenajdu. Výhoda nebo nevýhoda? Moje optometrička vybere svým klientům takové brýle, že z nich udělá "klenot pro všední den". Na co si zvykám, je zhoršený sluch. Je to výhoda nebo nevýhoda? Asi je dobré si ohlídat, aby nás špatný sluch neoddělil od našich nejbližších. 

Fakt, že můžu počítat s tím, že zdraví bude čím dál horší, není nijak povzbuzující. Na druhou stranu Bible nám připomíná, že je zbytečné si dělat starosti s budoucností. Nevím ani, co bude za hodinu, natož co bude za rok nebo za deset let. Bible neříká, že nemám žít s výhledem na budoucnost, ale že si nemám dělat starosti. 

Matouš 6.kapitola 34.verš: Nemějte starost o zítřek, zítřek bude mít své vlastní starosti. Den má dost svého trápení.

Sama nevím, jestli se tím vždy řídím, ale dává to prostor přemýšlet nad tím, co ovlivním a co neovlivním. A toho, co ovlivním, je zatím víc než dost. 

Ráda si přečtu názory ostatních na toto téma. Asi jsem nenapsala nic, co byste nevěděli - ale třeba někoho z vás něčím povzbudím.

 

Podzimní soutěžení 2021 stárnutí
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.