Cesta od Eurydiké přináší dialog mezi básněmi a obrazem
FOTO: Tomáš Pavlík

Cesta od Eurydiké přináší dialog mezi básněmi a obrazem

11. 11. 2021

U příležitosti historicky prvního veletrhu Art Book Fair v Praze, který proběhne o tomto víkendu v Trojském zámku, dojde v sobotu 13. 11. ve 12.30 k představení nové básnické sbírky „Cesta od Eurydiké“ básníka Tomáše Pavlíka a malíře Josefa Duchana.

Knihu vydává jako svůj netradiční básnický počin pražská Galerie Havelka, která se jinak ve své publikační činnosti zaměřuje na katalogovou tvorbu.

Autor knihy se ve své poezii dostal od hezkých, milých básní k abstraktní, téměř symbolistní poezii, která může být pro některé čtenáře náročnější. O to je hlubší, silnější a zajímavější. Z tohoto pohledu zcela chápu a velmi oceňuji i výběr ilustrací z díla Josefa Duchana, která k této poezii patří,“ komentuje vztah mezi slovem a obrazem právě vycházející knihy herec František Kreuzmann, který se s tvorbou autora potkal jak na  jevišti v podobě divadelních her, tak při scénickém čtení jeho básní.

Spolupráce mezi Tomášem Pavlíkem a Josefem Duchanem přitom začala už v roce 2019, kdy se Pavlíkova poezie objevila v katalogu výstavy Josefa Duchana v Galerii Villa Pellé pod názvem „Intuice“. Zde se návštěvníci mohli seznámit s básní „Nokturno“. Ta se potom stala součástí nyní vydávané sbírky. K jejímu vydání výrazně pomohla  Galerie Havelka, ve které měl v červnu letošního roku Josef Duchan výstavu pod názvem „Prostor v rovině“. Součástí básnické sbírky jsou nejen fragmenty obrazu stejnojmenného obrazu, ale i originální sérigrafie nebo litografie Josefa Duchana inspirované jednotlivými básněmi.  

Není to poprvé, kdy vydávám básnickou sbírku. Po letošní úspěšné výstavě Josefa Duchana mi přišlo vydání nové básnické sbírky Tomáše Pavlíka s ilustracemi Josefa jako naprosto přirozené pokračování spolupráce s Josefem. Navíc básně Tomáše Pavlíka vypovídají o jeho nádherné a jemné až éterické citlivosti. A já mám citlivé osobnosti ráda. Ať se daří Eurydice,“ říká k současnému vydavatelskému počinu Jitka Sochorová z Galerie Havelka.

Nová básnická sbírka Tomáše Pavlíka (1975, Praha) navazuje na jeho předchozí knihu milostné lyriky „MILOSTné a jiné“ z roku 2017. Kromě básnické tvorby je jeho jméno spojováno s dramaturgií a režií akcí na Festivalu spisovatelů Praha. Několik let  pracoval jako dramaturg a autor divadelních adaptací v pražské Lyře Pragensis. Jako autor divadelních her byl podepsán například pod představením „Kráska z Moulin Rouge“ v hlavní roli s Janem Potměšilem, který ztvárnil smutný i veselý příběh z konce života francouzského malíře 19. století Henri Toulouse-Lautreca.

Ilustrace ke knize připravil Josef Duchan (1970, Frýdek Místek), který se profesionálně věnuje výtvarnému umění více než čtvrt století. Přestože stojí mimo hlavní proud současného českého umění, jeho dílo se těší pozornosti významných kurátorů a kritiků. Výjimečné místo mezi nimi zaujímají Jana a Jiří Ševčíkovi, Marek Pokorný, Lenka Lindaurová nebo Terezie Zemánková. Ačkoli hlavní doménou tvorby Josefa Duchana jsou grafiky, zejména sítotisky, v posledních letech posouvá svou práci do světa nekonečných kreseb, olejomaleb či experimentální kombinované techniky.

Kniha „Cesta od Eurydiké“ obsahuje čtyři části, které provází čtenáře na čtyřleté cestě od starého k novému. V některých svých částech se přímo dotýká osobní zkušenosti autora a jeho tragické ztráty blízkého člověka. „Texty vycházejí z reálných zážitků. Každý verš evokuje nějaký obraz a jednotlivé fragmenty se skládají v jakýsi film složený z veršů, slok, nálad a pocitů. Za každým veršem cítím hudbu, hluboký prožitek a autenticitu,“ dodává František Kreuzmann. 

Vstup na veletrh Art Book Fair v Trojském zámku je zdarma. Více informací zde: https://www.ghmp.cz/doprovodne-programy/ghmp-art-book-fair/

knihy kultura výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...