Když je věk výhodou
FOTO: autorka

Když je věk výhodou

13. 11. 2021

Když bylo toto téma zadané pro soutěž, trvalo mě několik dní než jsem přišla na to, jaké výhody má seniorský věk. V tomto věku už snad každý máme nějaké ty zejména zdravotní neduhy. At už potíže s klouby, srdcem či dýcháním apod. Pokud však nad těmito neduhy mávneme rukou, tak pak můžeme myslet jen na všechny výhody které nám tento věk nabízí. A myslím si, že ty výhody jsou stejně pestrobarevné, jako je na podzim různě zbarvené spadené listí ze stromů. U různých lidí určitě budou i různorodé výhody. 

A pokud se zamyslíme, zapřemýšlíme, tak si myslím že těch výhod najdeme hned několik. Já budu psát o těch svých...jak to vidím, jak to cítím  a zkrátka jak ty výhody prožívám já. Na 1. místě je u mě výhodou možnost spát do kdy chci. Nemusím vstávat ve 4 hodiny ráno, mít ještě zalepené oči a cítit se jako bych téměř vůbec nespala. Nejednou se mě stalo, že v práci se mě zavíraly oči. Měla jsem totiž problémy s večerním usínáním a ráno to pak bylo poznat. A protože jsem neměla zrovna moc lehkou práci, domů jsem chodila značně unavená, kvůli čemuž jsem pak také špatně usínala. Tělo bylo zkrátka unavené a také bolavé. Navíc asi od 30ti let mě zlobily záda, několikrát jsem kvůli nim byla na neschopence. A jsme u další výhody. Nemusím do práce a pokud něco dělám a nemůžu, práci si odložím na dobu, kdy se cítím fit na pokračování rozdělané práce. V zaměstnání to nešlo, normy se musely plnit. Pásy jely stále, tuny bonbonů padaly do balících strojů a ty dělníku musíš ty tuny zabalit ve stejný den, jako  se vyrobily. Však také se zády trpělo spoustu dělníků a nemocnost byla hodně velká. I proto jsem šla také do důchodu o 2 roky dříve, abych si jej trochu užila.

A také že užívám. Za hodně velkou výhodu také považuji to, že kdykoliv chci a můžu tak jedu na výlet či jdu na nějakou procházku do přírody anebo na nějaký větší turistický výšlap. A tak v duchu si vzpomenu na své spolupracovníky, jak ve firmě pracují u pásu, obsluhují výrobní stroje, skládají hotové výrobky v krabicích na palety zatímco já si užívám čerstvého vzduchu, nebo poznávám hrady či zámky na různých místech, kde zpravidla také jdeme na dobrý oběd a nemusíme do závodní jídelny.

Nevím kdo z Vás vidí výhodu i v tom, že můžeme pomoci svým dětem. Jak? U nás je to třeba to, že jejich rodiče chodí brzy ráno do práce a o jejich děti se postaráme. Vzbudíme je do školky, připravíme jim snídani, dohlédneme na jejich hygienu jako je čištění zubů apod. Věci zpravidla nachystají rodiče a jakmile se obléknou odvedeme je do školky. Není snad nic krásnějšího než když pak dostaneme od nich ve školce pusu a při našem odchodu domů nám zamávají z oken školky. Spousta mladých maminek naší dceři závidí, že jsme s manželem v důchodě a odvedeme jim děti do školky zatímco oni mají stále pracující rodiče.

Ne nadarmo jsem se moc těšila do důchodu. Mám totiž čas na své koníčky. Snad mezi ty největší patří chovatelství psů, kterým se nyní můžu věnovat celodenně. Zrovna v současné době máme štěnátka a sleduji je každou chvíli. Nahradí mě bohatě televizní programy. Moc ráda také fotografuji, bez fotoaparátu pokud někam jdu být nemůžu, je součástí mé vycházkové výbavy. A pak mám ráda ruční práce a to zejména pletení. K mým koníčkům pak patří také různé soutěže, díky nimž zaměstnávám mnohdy i svůj mozek, pokud jde o vědomostní či různé tvůrčí soutěže.  A jsem moc ráda, že také naše milované Íčko občas nějaké soutěže vypíše a dává nám možnost si zasoutěžit, za což redakci patří mé obrovské poděkování. 

Na závěr mám jedno přání, abychom všichni v tomto seniorském věku hledali jen jeho výhody, zažili spoustu radostí, spoustu krásných chvil a ukázali těm mladším, že život i ve starším věku je krásný a je nač se těšit. Tahle země není jen pro mladé!!! 

  

Můj příběh Podzimní soutěžení 2021
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...