Domácí měření krevního tlaku může být stejně přesné jako u lékaře
Veroval Duo Control můžete pořídit jako dárek. FOTO: Hartmann Rico

Domácí měření krevního tlaku může být stejně přesné jako u lékaře

19. 11. 2021

Kardiovaskulární onemocnění, zejména pak infarkt myokardu a mozková mrtvice, se u nás dlouhodobě drží na žebříčku nejčastějších příčin morbidity a mortality obyvatelstva.

I když se Česká republika může pochlubit vysokou úspěšností léčby těchto nemocí, stále zde převládá riziková skupina pacientů, u kterých hrozí recidiva.

Právě proto je nutné zaměřit pozornost především na prevenci a včasné odhalení, stejně jako řešení rizikových faktorů. Mezi ty nejzávažnější patří kromě kouření, obezity, cukrovky a nezdravého životního stylu vysoký krevní tlak. Právě v případě hypertenze je prevence v podobě pravidelného měření velmi důležitá, protože přestože pacienta vysoký krevní tlak nebolí, jeho zanedbaná léčba může způsobit závažná poškození orgánů.  Je prokázáno, že pokud se zvýšený krevní tlak začne řešit včas a podaří se ho normalizovat, lze kardiovaskulární riziko podstatně snížit. Bohužel i když osvěta o předcházení kardiovaskulárních onemocnění je čím dál rozšířenější, lékaři stále zaznamenávají velmi malý zájem o preventivní prohlídky a pravidelné sledování krevního tlaku. Přitom díky prevenci by se dalo zabránit až 80 % akutních kardiovaskulárních příhod.

Podle odhadů žije v České republice přibližně 3,6 milionů lidí, kteří mají problémy s hypertenzí, ale téměř polovinu lékaři kvůli zanedbané prevenci neodhalí. A ani u již léčených pacientů nemají zaručeno, že se jim podaří dosáhnout zlepšení jejich zdravotního stavu a odpovídajících hodnot krevního tlaku. Na vině je většinou špatná adherence pacientů k léčbě. V mnoha případech léčbu podceňují, neužívají předepsané léky a odmítají dodržovat opatření, která jim lékař doporučí. Je nutné takové pacienty neustále upozorňovat na komplikace, které si mohou svým přístupem k léčbě způsobit, a klást důraz na vhodnou domácí diagnostiku. Pro takové pacienty by se proto mohlo stát motivací domácí měření krevního tlaku pomocí certifikovaného automatického oscilometrického tlakoměru, díky kterému lze získat přesné hodnoty kdykoli i mimo ordinaci. To umožní pacientům mít nad svým zdravotním stavem neustálý přehled a snáze si tak uvědomit rizika hypertenze. Navíc měření v domácím prostředí často poskytne mnohem přesnější výsledky než sledování krevního tlaku v ordinaci, kde mohou být hodnoty ovlivněny řadou faktorů jako je hypertenze bílého pláště či maskovaná hypertenze. To dokazuje i řada studií, podle kterých vyšší hodnoty krevního tlaku naměřené doma významně zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Při pravidelném domácím měření zpravidla pacienti dosahují nižších hodnot již během pár měsíců a stejně tak má domácí diagnostika pozitivní vliv na adherenci k léčbě.

Domácí měření se stává v poslední době hodně oblíbené a kladně ho hodnotí i lékaři. Ti aktivní zájem pacientů o monitorování zdravotního stavu vítají, protože hodnoty naměřené různými metodami lépe korelují s prognózou pacienta. Pro využití hodnot krevního tlaku naměřených pacientem doma k určení správné léčby je však nutné splnit několik podmínek. Především je vyžadováno, aby pacienti měli pro domácí měření k dispozici kvalitní, moderní, plně automatický a certifikovaný přístroj. Před domácím měřením by měl lékař pacienta detailně poučit o správném postupu a ověřit, zda technika a zaznamenávání hodnot u něj probíhá  precizně a tak, aby nedocházelo k jejich zkreslení.  To je základem pro určení včasné diagnózy a zahájení adekvátní léčby, či její úpravy. Může se zdát, že k získání přesných hodnot je návštěva ordinace nevyhnutelná, protože techniky jako je auskultační či oscilometrická lze využít pouze tam, stejně jako velké množství různých certifikovaných a pravidelně kalibrovaných přístrojů. Ale dnes už se dají stejně spolehlivě získat přesné hodnoty krevního tlaku i při měření tlakoměry dostupnými v obchodech či lékárnách. Na trhu jsou k dostání přístroje pro domácí použití, které dokážou krevní tlak měřit s naprostou přesností, a to dokonce i v případě výskytu srdečních arytmií.  

Tuto výhodu nabízí například přístroj Veroval Duo Control od společnosti Hartmann – Rico, který se díky patentované technologii Duo Sensor kvalitou a přesností měření vyrovná rtuťovým tlakoměrům. Technologie Duo Sensor kombinuje dvě metody měření – oscilometrickou a auskultační. Zatímco digitální metodu využívá většina všech moderních tlakoměrů, tlakoměr Veroval Duo Control jako jediný nabízí i tu poslechovou, která je typická právě pro rtuťové tlakoměry. Pomocí tohoto tlakoměru tak mohou i lidé se srdeční arytmií včetně fibrilace síní mít jistotu, že doma získají výsledek stejně kvalitní jako u lékaře a je proto vhodný i pro klinickou praxi. Použití tlakoměru Veroval Duo Control je velmi snadné, protože je plně automatický s intuitivním ovládáním. Obsluhuje se pouze jedním tlačítkem a disponuje zvukovým signálem dostatečně hlasitým i pros osoby s poruchou sluchu. Pacienti ocení nejen podsvícený displej, ale rovněž indikátor klidové polohy, který se ozve ve chvíli, když není pacient v pozici vhodné k měření. Přístroj dokáže upozornit i na nedostatečnou teplotu okolí, která by mohla přesnost měření ovlivnit.  Jedinečná technologie Comfort Air zajišťuje bezbolestné nafouknutí, což uvítají především citliví lidé. Speciálně vytvarovaná manžeta, dostupná ve dvou velikostech, se přizpůsobí anatomii paže, a navíc má speciální výsek pro loketní jamku, aby se zabránilo přetáčení. Pozitivum pro pacienty i lékaře je možnost zanesení doma naměřených dat do počítače a jejich elektronické sdílení. Lékař tak má nad stavem pacienta pravidelnou kontrolu i bez osobního kontaktu.

Domácí diagnostika je cesta, jak mohou pacienti odhalit případné zdravotní problémy včas, a ne až při návštěvě lékaře, kdy bývá často již pozdě. I když domácí diagnostické přístroje nenahrazují adekvátní péči lékaře, svou dostupností dokonale přispívají ke zvýšení prevence a jejich používání může řadu pacientů zachránit od závažných zdravotních komplikací.  

 

Veroval Duo Control je zdravotnický prostředek určený k měření krevního tlaku. Čtěte pozorně návod k použití. Nenahrazuje návštěvu lékaře. www.lekarnahartmann.cz

prevence srdce zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.