99,9 % nebo 99,99 %? Na oko minimální rozdíl, který může potrápit váš imunitní systém
Ilustrační foto: Pixabay

99,9 % nebo 99,99 %? Na oko minimální rozdíl, který může potrápit váš imunitní systém

15. 11. 2021

S klesající venkovní teplotou se zvyšují i počty kašlajících a smrkajících lidí. Virová nákaza se může šířit kapénkami vzduchem, ale nebezpečné patogeny najdeme i na povrchu kůže nebo na předmětech denní potřeby.

Čisté ruce a účinná dezinfekce jsou základ

Zpravidla se uvádí, že mytí rukou má trvat alespoň 30 až 60 vteřin. Ne vždy máme nablízku tekoucí vodou a není výjimkou, že na veřejných toaletách zcela chybí mýdlo. Umytí rukou pak nemusí být dostatečné a nebezpečné patogeny k vám mají volnou cestu. Potrápíte tak imunitní systém a navíc zcela zbytečně.

V situacích, kdy si nemůžete důkladně umýt ruce teplou vodou a mýdlem, je dobré používat kvalitní dezinfekční přípravky. Opravdu kvalitní dezinfekce na ruce si dokáže poradit s většinou mikroorganismů a jen díky tomu může předcházet šíření infekcí. Převážná většina dostupných gelů určených k hygieně rukou však nejsou dezinfekční přípravky, ale pouze čistící a hygienické gely. Takové produkty proti infekci nechrání, protože nemají vlastnosti dezinfekčních přípravků.

Číst etikety se vyplácí

Jak moc je přípravek kvalitní lze poznat podle informací na etiketě. Na ní by mělo být uvedeno, jaké mikroorganismy dokáže vlastně zničit, a také kolik obsahuje účinné látky, tj. alkoholu. Na obalu by měl kupující najít i dobu působení. Tento údaj znamená, jak dlouho je nutné mít ruce gelem navlhčené, aby účinkoval tak jak má. Pokud gel na pokožce zaschne dříve, je potřeba aplikaci během této doby opakovat. Doba působení by u kvalitního gelu neměla být delší než 30 sekund.

Gelová dezinfekce Sterillium® obsahuje 85 % ethanolu a vyniká účinností 99,99 %. V porovnání s běžně dostupnými gely na ruce ničí 10krát více choroboplodných zárodků. Při množství virů a bakterií všude kolem to rozhodně pro váš imunitní systém není zanedbatelný rozdíl.

Jaká je rada na závěr? V průběhu sezóny respiračních onemocnění se snažte vyhýbat uzavřeným místnostem, kde se pohybuje větší množství lidí, a ideálně si zakryjte nos a ústa (např. rouškou). Pravidelně si myjte ruce nebo použijte vhodný dezinfekční přípravek, když kohoutek není poblíž.

sterillum.jpg

koronavirus prevence zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.