Jak se mnou cukry vyběhly

Jak se mnou cukry vyběhly

30. 11. 2021

Nejdříve trochu té amatérské vědy:

Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, zastarale uhlovodany, uhlohydráty nebo karbohydráty, jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). Nízkomolekulární sacharidy, vyznačující se více či méně sladkou chutí, se nazývají cukry.

LCD (low carb diet) nízkosacharidová dieta = https://www.neslazeno.cz/nizkosacharidova-strava-lchf/  Typy nízkosacharidové diet podle množství průměrného zkonzumovaného denního příjmu sacharidů:

bezsacharidová strava (denní příjem sacharidů asi 0 gramů)

velmi nízkosacharidová strava (do 20 gramů denně)

nízkosacharidová strava (21 – 60 gramů denně)

strava se sníženým příjmem sacharidů (61 – 100 gramů denně)

volnější nízkosacharidová strava (101 – 130 gramů denně)

V Low carb se snižuje příjem sacharidů, navyšují se tuky, ale bílkoviny zůstávají v běžných číslech. Zdroje kvalitního tuku: olivový olej, máslo, ghee, sádlo, avokádo, olivy, kokos a kokosový olej, tučné ryby, omezeně ořechy, tučné vepřové a mléčné výrobky. Druhy zeleniny, které mají nižší podíl sacharidů: salát, okurka, cuketa, zelené fazolky, brokolice, květák, lilek.

Proč právě LCD? snížený obsah sacharidů působí změnu fungování metabolismu a zcela přirozené spalování uložených tuků. Proto jsou výsledky viditelné velmi rychle. Optimální příjem bílkovin  má zajistit, že se zhubnou jen nadbytečné tuky.

 ---

O LVD jsem dlouho slýchávala. Znám i několik žen, které si jejím prostřednictvím krásně upravily postavu. Sem tam jsem zkusila vynechat pečivo, ale měla jsem dojem, že pak nemám dost síly, že mi není moc dobře, a tak jsem nad LCD vždy nakonec mávla rukou.

Až teď, na začátku listopadu, jsem se rozhodla vyzkoušet ji jako možné řešení mého problému po březnovém(!) polykání antibiotik. Nasadila  jsem laťku max. 60g denně. To neznamená 60g pečiva. To znamená 60g všech sacharidů. A sacharidy se bohužel najdou téměř ve všem krom čisté vody a masa.

Nebudu napínat: vydržela jsem 5 dní. Pak mě začalo bolet v pravém podžebří a je fuk, který orgán zahájil vzpouru. Krom toho se nedala udržet rozumná skladba stravy. Zelenina se zúžila na pár druhů, pečivo (jím jen žitný chléb) představovalo tři malá sousta a zbytek už jen maso, tvrdý sýr. Uzeniny nejím. Vše ostatní už hrozilo překročením denního limitu sacharidů. Začne se víc solit (aby se to dalo jíst). Protože jíst ke snídani sardinky s okurkou není úplně snadné, začne člověk jídlo přirozeně omezovat.  Malý přísun kalorií má zhoubný efekt. Nedá se tak žít, člověk skončí.

Následuje extra žravá fáze. Ta mi skončila včera. Výsledek: +1,5 kg za pár dnů a snad to bude hlavně zadržená voda. A rozlítaný žaludek.

--- 

Sacharidy mě prostě pěkně doběhly. Tedy spíš předeběhly. Teď si spokojeně piju svoji ranní kávičku a v pomalu se zklidňujícím žaludku mě hřeje klasická (vyvážená a chutná) snídaně. Připouštím, že jsem LCD třeba špatně pochopila, nejsem nutriční specialistka, ale na druhou stranu se o jídlo léta do hloubky zajímám. Případné reklamace k popsané osobní zkušenosti nepřijímám. :-) Vím své: pro mě to není :-).

---

„Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím.“ Konfucius

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.