Vláda vyhlásila nouzový stav. Covidem se nakazil i prezident Miloš Zeman
Ilustrační foto: Pixabay

Vláda vyhlásila nouzový stav. Covidem se nakazil i prezident Miloš Zeman

25. 11. 2021

Nepříznivý vývoj pandemie koronaviru přinutil vládu zatáhnout za záchrannou brzdu. Vláda rozhodla vyhlásit nouzový stav a co nejvíce omezit sociální kontakty. Restaurace budou končit ve 22 hodin, nebudou vánoční trhy, zakazuje se prodej alkoholu na veřejnosti.

Nouzový stav vláda vyhlásila od půlnoci 26. listopadu a potrvá třicet dní.

"Znovu chci apelovat na všechny, aby se nechali očkovat a nevěřili dezinformacím. Vakcíny jsou jediným řešením. Dnes jsme znovu diskutovali na vládě, že musíme zavést povinné očkování pro profese ve zdravotnictví, sociálních službách, hasiče, vojáky a policisty a také pro seniory 60 plus, možná 50 plus. O tom ještě povedeme diskuzi, ale myslím si, že to je nevyhnutelné,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér v demisi Andrej Babiš. Povinně očkovat by se měli i zdravotníci, pracovníci v sociálních službách a další vybrané profese.

Vláda kvůli dramatickým denním přírůstkům nově nakažených nemocí covid-19 také zavedla s platností od pátku 26. listopadu 18. hodin nová opatření. Restaurace, bary či kluby budou muset zavřít ve 22 hodin. „Zakazuje se přítomnost veřejnosti v čase mezi 22. hodinou a 4. hodinou a 55. minutou. Zakazuje se provozování vánočních trhů s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů. Zakazuje se pití alkoholu na veřejnosti mimo vnitřních prostor. Zakazuje se konzumnace potrvain v nákuoních centrech, je možné si koupit jídlo s sebou,“ shnrnul opatření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vláda také omezila počet účastníků veřejných akcí jako jsou například plesy či jiné společenské akce na 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.

Počet lidí na JIP roste, do nemocnice se vrací i prezident Zeman

V nemocnicích je podle posledních údajů 5 886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. Počet pacientů v těžkém stavu se blíží 850. Jak uvedl server CNN Prima News, nemocí covid-19 se nakazil i prezident Miloš Zeman, kterého dnes pustili z Ústřední vojenské nemocnice po 46 dnech. Podle serveru se prezident ze zámku v Lánech, kde měl v pátek jmenovat premiérem Petra Fialu, přesouvá zpět do střešovické nemocnice. Převoz prezidenta zpět potvrdil i Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která se měla o Zemana v Lánech starat. O pozitivním testu prezidenta Zemana, který před časem dostal třetí vakcínu, informoval média i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V nemocnici by měl MIloš Zeman dostat monoklonální protilátky.

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.