Literární koutek č. 6 - Jak napsat reportáž
Ilustrace: Pixabay.com

Literární koutek č. 6 - Jak napsat reportáž

28. 11. 2021

Reportáž je opět publicistický útvar. Je však nutné k ní přistupovat trochu jinak než ke glosám či fejetonům. Jak tedy docílit toho, aby byla živá a zajímavá? Reportáž dává především odpovědi na otázky - co?, kde?, kdo?, jak?, a třeba i proč?

Důležité je logické členění svých myšlenek do odstavců. To není pochopitelně jen předmětem reportáže, ale vlastně všech literárních žánrů. Jednolitý, dlouhý text v bloku vám nedává možnost některou z myšlenek upřednostnit a vyzdvihnout.

Jazykové prostředky

V reportáži, pokud možno, používejte i přímou řeč. Obsah je potom dynamičtější a čtenáře spíš vtáhne do děje. Je dobré použít třeba i slangové a nespisovné výrazy. Důležité je přiblížit co nejvíce atmosféru celé události.

Pokud možno omezte používání slovesa „být“. Raději používejte dějová slovesa, pokud vám to komentovaný děj umožní. Prospějí i různá přirovnání nebo metaforická pojmenování. Hrajte si se slovy. Pište v první osobě a v přítomném, popřípadě minulém čase. A to neměňte v celém průběhu textu.

Důležité je, na jakou věkovou skupinu cílíte. A jakou událost chcete čtenářům přiblížit. Od toho se bude odvíjet i použitý jazyk. Jinak budete psát o sportovní události, jinak o metalovém koncertě, jinak o vážné společenské události.

Působení na čtenáře

Reportáž nemůže být ale jen pouhým popisem události. Textem musíte působit na čtenářovy smysly. Píšete o tom, co vidíte, co slyšíte a co přitom cítíte. Přítomnost vašich emocí text výrazně zvedá.

Zahrňte do závěru i své hodnocení. Vaše reportáž nemusí být neutrální. Ale své názory, jak kladné, tak i záporné, řádně zdůvodněte.

 

Shrnutí

*  aktuální, atraktivní téma

*  poutavý titulek

*  přiblížení prostředí

*  věcnost

*  důraz na detail, všímavost autora

*  přesnost

*  objektivnost

*  rekapitulace v závěru.

 

Zdroje:

Pazderová, V.: StudentMag.cz, 2020.
Malášková,H.: Rodička.cz, 2017.

 

literární koutek
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...